Povestea care ar putea avea un final nefericit atat pentru Arges, cat si pentru Bucuresti si ar duce la producerea unui adevarat dezastru ecologic a inceput nu cu mult timp in urma. Potrivit proiectului ISPA, derulat prin intermediul SC Apa Canal 2000 SA, societate care se afla in subordinea Primariei Pitesti, in Arges au ajuns fonduri europene alocate pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa potabila, a canalizarii, precum si a constructiei unei statii de epurare in Prundu.
Jonglerii in stil italian pe taram pitestean
Firma care a castigat licitatia pentru modernizarea unei statii de epurare in cartierul pitestean Prundu, Construzioni Dondi SPA, a beneficiat de o suma impresionanta provenita din bani europeni. Valoarea lucrarii din Prundu s-a ridicat la suma de 19,2 milioane de euro, dintre care peste 11 milioane fonduri nerambursabile de la UE. Italienii au subcontractat insa lucrarea unei alte societati cu actionari din Peninsula, Miet Tehno Impianti AG SRL, firma care si-a facut simtita prezenta la Pitesti pentru doar cateva luni, in 2010. La randul ei, Miet Tehno Impianti AG SRL a subcontractat o parte din lucrare societatii pitestene Selco SRL, firma sotilor Valentin si Cornelia Florea. Societatea pitesteana s-a apucat de treaba si a montat mai multe tablouri electrice la statia de epurare din Prundu. Si de aici au inceput belelele, si asta pentru ca patronii Selco s-au trezit ca nu mai au de la cine sa-si recupereze investitia, Miet Tehno Impianti AG SRL disparand subit din peisaj, fiind declarata de catre un lichidator judiciar falimentara. Prinde orbul, scoate-i ochii! Si uite-asa a inceput o adevarata sarabanda a proceselor intentate cand de Selco, cand de italienii de la Construzioni Dondi SPA, toti incercand sa dea de urma celor de la Miet Tehno Impianti AG SRL. La pachet in fata completelor de judecata au ajuns si Apa Canal, dar si Primaria Pitesti, prima ca beneficiara a lucrarii, iar cealalta ca institutie care are in subordine societatea condusa de directorul general Gelu Mujea.
Decizie favorabila pentru Selco SRL
Intr-un final, una dintre actiunile intentate a ajuns si pe rolul Curtii de Apel Pitesti, iar completul de judecata a dat dreptate societatii administrate de catre sotii Florea, care, conform deciziei judecatoresti, pot oricand cu ajutorul unui executor judecatoresc sa-si recupereze tablourile montate la statia de epurare din Prundu. Consecintele unei asemenea actiuni s-ar putea dovedi insa catastrofale, pentru ca daca in cazul statiei de epurare, care este obiectiv strategic si bun national, executarea ar fi pusa in practica, atunci activitatea s-ar opri. Rezultatul: un adevarat dezastru ecologic, creat de faptul ca dejectiile filtrate prin aceasta statie de epurare ar ajunge direct in raul Arges, iar apa ar fi astfel infestata cu fecale. In pericol ar fi atat locuitorii din Arges, dar si bucurestenii atata timp cat Capitala este alimentata cu apa potabila chiar din raul Arges. Contactata de catre redactorii „Ancheta”, Cornelia Florea ne-a declarat: „Noi ne vrem banii pentru lucrarea pe care am executat-o, atata timp cat altii au pus mana pe acei bani europeni. Suntem constienti de faptul ca daca ne-am lua bunurile de la statia de epurare, s-ar produce un adevarat dezastru ecologic. Vom cauta si alte cai legale pentru a obtine drepturile. Este un adevarat mister cum de au disparut banii si cum firma italiana a intrat in faliment. Speram ca lucrurile sa se rezolve pana la urma favorabil pentru toata lumea.”
DNA a intrat pe fir si aduna probe
Si cum in joc sunt bani europeni, situatia de la statia de epurare din Prundu a intrat si in atentia procurorilor de la DNA Pitesti. Ancheta este in plina desfasurare, procurorii adunand date pentru un dosar care ar putea avea o finalizare neasteptata pentru mai multe persoane cu greutate din Arges, si nu numai.