Romania va asigura presedintia Comitetului de Neproliferare a Armelor Nucleare

Romania va asigura presedintia Comitetului de Neproliferare a Armelor Nucleare

Romania va asigura presedintia sesiunii din 2013 a Comitetului Pregatitor al Conferintei de Examinare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare

Romania a fost desemnata de catre Grupul geografic est-european din cadrul ONU sa exercite presedintia celei de-a doua sesiuni a Comitetului Pregatitor (PrepCom) al Conferintei de Evaluare a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (RevCon NPT), care va avea loc in perioada 22 aprilie – 3 mai 2013, la Geneva.

Alegerea in aceasta functie reprezinta o recunoastere concreta a calitatii contributiei Romaniei la activitatile de cooperare din cadrul NPT si al AIEA, Romania fiind de doua ori consecutiv aleasa in functia de vicepresedinte al acestui organism in perioada 2009 – 2010, calitate in care a facilitat adoptarea Strategiei pe termen mediu 2012 – 2017 a Agentiei si adoptarea bugetului organizatiei pentru anul 2010.

Presedintia romana a PrepCom RevCon NPT va continua pregatirile pentru Conferinta de Evaluare a NPT din 2015 si va depune diligente pentru asigurarea participarii tuturor statelor NPT la procesul robust de implementare atat a obiectivelor tratatului, cat si a tuturor actiunilor convenite in documentul final al precedentei Conferinte de evaluare a NPT din 2010.

Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare (NPT) a intrat in vigoare la 5 martie 1970, numarand in prezent 189 de state parti. Romania a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970.

Prima sesiune a Comitetului Pregatitor al Conferintei de Evaluare a NPT a avut loc in perioada 30 aprilie – 11 mai 2012, la Viena, presedintia fiind asigurata de Peter Woolcott (Australia).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente