Asociatia „Floare de Colt” organizeaza actiuni de ecologizare in Bucegi

Asociatia „Floare de Colt” nu este la prima actiune de ecologizare

Promotorul acestei campanii de punere in valoare a frumusetilor naturale este Asociatia „Floare de Colt”. 57 de tineri voluntari vor strabate pas cu pas zona sudica a masivelor Bucegi si Leaota mai intai pentru a identifica punctele nevralgice si apoi pentru a strange gunoaiele aruncate la intamplare de turisti.

Asociatia Ecologica „Floare de Colt” – care a preluat de la Ministerul Mediului si Padurilor, pentru urmatorii cinci ani, custodia Rezervatiei Naturale Plaiul Domnesc din Bucegi – implementeaza in luna iunie doua proiecte prin care urmareste sa atraga voluntari din randul tinerilor damboviteni pentru identificarea problemelor de mediu din acest spatiu protejat si mai ales pentru a inlatura gunoaiele aruncate la intamplare.

„Finantarea este asigurata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret – Directia de Sport si Tineret Dambovita, iar proiectele vor fi realizate in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Dambovita”, spune prof. Marius Prundaru, presedintele Asociatiei Ecologice „Floare de Colt”.

Trei zile pentru inventariere si alte trei pentru ecologizare

Eco agentii, impartiti in sase echipe a cate cinci tineri voluntari, inarmati cu aparate de fotografiat, vor lua la pas, in perioada 10 – 12 iunie, sase trasee montane din zona sudica a masivelor Bucegi si Leaota pentru a imortaliza toate problemele de mediu din acest areal.

Conducerea Asociatiei Ecologice „Floare de Colt” a lansat chiar si un concurs, astfel ca la finalul celor trei zile il va premia pe cel mai tare „Eco agent voluntar”. Dupa identificarea in teren, urmeaza actiunea de curatenie, care se va desfasura intre 17 si 19 iunie.

„Al doilea proiect va implica in activitati de igienizare, protectie si promovare a Rezervatiei Naturale Plaiul Domnesc 27 de tineri voluntari din judetul Dambovita. Se vor organiza in munte ateliere de lucru „Ariile naturale protejate”; actiuni de inventariere si protejare a Rezervatiei Naturale Plaiul Domnesc – drumurile, determinari GPS, montaj placute indicatoare; ecologizare in arealul Rezervatiei Naturale Plaiul Domnesc; concurs teoretic si practic «Cel mai tare Junior Ranger»”, precizeaza prof. Prundaru.

Rezervatia protejeaza blocuri de calcar

Rezervatia Naturala Plaiul Domnesc se afla pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni si are o suprafata de 0,5 ha. Pentru a ajunge in acest areal protejat, iubitorii de munte si frumos trebuie sa urmareasca DJ 714, care se ramifica din DN 71, Targoviste-Sinaia, in localitatea Glod, spre Sanatoriul Moroeni.

Inainte de a ajunge in dreptul unitatii spitalicesti, in partea dreapta, la aproximativ 500 de metri, la marginea unei poieni, se vad blocurile de calcar. Scopul declarat al Rezervatiei este de a le proteja si conserva, creand o zona distincta de protectie, cu valoare stiintifica datorita numeroaselor specii de fauna fosila intalnite aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *