Sistem unitar de identificare a stupinelor si stupilor

Sistem unitar de identificare a stupinelor si stupilor

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 388 din data de 2 iunie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 119/2011 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor si stupilor.

Sistemul unitar de identificare a stupinelor si stupilor reprezinta mijloacele si documentele utilizate pentru identificarea stupinelor si stupilor populati cu material biologic, respectiv familii de albine, matci si roiuri.

Elementele pentru identificarea stupinelor si a stupilor sunt urmatoarele:
– panoul de identificare a stupinelor – mijloc oficial de identificare a stupinelor pe perioada deplasarii in pastoral si/sau perioada de iernare, dupa caz, pe care se inscriu date privind: numele apicultorului, adresa vetrei permanente, numarul de stupi si numarul de inregistrare/autorizare sanitara veterinara acordat de Directia judeteana sanitara veterinara si pentru siguranta alimentara;
– placuta de identificare a stupilor – mijloc oficial de identificare utilizat la identificarea stupului aplicat pe stup pe care se inscrie codul unic de identificare al stupului;
– codul unic de identificare al stupului – cod alcatuit din maximum 13 caractere, inclusiv spatiile;
– codul formei asociative – cod numeric alcatuit din 3 cifre si care reprezinta numarul de ordine acordat formei asociative.

Pentru identificarea stupilor pe teritoriul Romaniei, forma asociativa legal constituita trebuie sa solicite, in scris, Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie “Prof. dr. G. K. Constantinescu” (ANARZ), prin oficiile judetene pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, codul formei asociative si numerele de ordine pentru stupi.

ANARZ elibereaza Certificatul de atestare a formei asociative, care cuprinde codul formei asociative si numerele de ordine ce ii revin pentru identificarea stupilor.

Dupa primirea certificatului de atestare, forma asociativa legal constituita repartizeaza placutele de identificare a stupilor in maximum 30 de zile.

Forma asociativa legal constituita consemneaza intr-un registru de inregistrare fiecare membru al acesteia si numerele de ordine aferente stupilor.

Apicultorul este obligat sa completeze in Carnetul stupinei, la pagina “Fisa familiei de albine”, numarul de ordine al stupului acordat de forma asociativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *