Legendele din zona Rimnicului vorbesc de cunoasterea si folosirea inca din Antichitate de catre bastinasii daci si apoi de catre romani a izvoarelor de ape curative de la Olanesti, Calimanesti, Govora etc.
Nicicind apele de aici nu au fost imbuteliate si transportate, deoarece prin aceasta isi pierd din proprietatile curative. Hotelul „Olanesti”, cu 350 de locuri, a fost construit de Ministerul Turismului, iar astazi este in proprietate particulara, in urma privatizarii din 2001, cu intregul patrimoniu, ce include si vile nationalizate nerevendicate pe parcurs, pavilionul central de bai si, desigur, administrarea tuturor izvoarelor de ape minerale, desi acestea constituie domeniu public si componenta din avutia nationala.
In 2001 firma privatizata a obtinut de la primaria orasului, cu acordul Consiliului local concesionarea pe 20 de ani si dreptul de exploatare a izvoarelor de ape minerale. Din mai 2009, S.C. RIVIERA S.R.L. din Olanesti (denumirea firmei privatizate), pentru prima data in Romania, credem noi ca si in tarile din Uniunea Europeana, a introdus bonuri cu plata pentru apa ce o bem. Si, nu oricum, ci o plata de 100 RON (echivalentul a un milion lei vechi) pentru un carnet cu tichete zilnice, valabile 14 zile de tratament, obtinute in baza recomandarii medicale, ce implica si o vizita la medicul particular, ce de asemenea, este platita cu 35 RON.
Culmea, pentru cei veniti cu bilete pe linie CNAS sau pensionari, daca au adus trimitere cu recomandare de la medicul de familie sau de intreprindere, adeverinta de serviciu, de confirmare a platii CAS sau cupon de pensie, dupa alte 1-3 zile de, drumuri si tracasari, se primesc tichetele mult dorite, iar – incredibil! – acestea sint decontate (platite) firmei particulare de catre Statul Roman din bugetul de Asigurari Sociale, respectiv de pensii! Prescriptia medicala este constanta pe intreaga perioada de tratament de 14 zile si insumeaza 100-300 grame ape inainte si dupa fiecare masa principala zilnic, ceea ce totalizeaza cca. 20 litri si astfel aceasta revine la 5 lei RON/ litru, respectiv mult peste 1 EURO/ litru.
Laptele ce se colecteaza de la producatori si fermieri in Romania este decontat la sub 1 leu/ litru; berea si orice racoritoare sint inca mult sub pretul apei de izvor ce curge neincetat, zi si noapte, la izvoarele de la Olanesti.
Pentru cele 5.000 de locuri de cazare ce exista in Olanesti (niciunde in Romania postdecembrista nu au fost construite, ca aici, peste 20 de hoteluri si vile moderne cu confort sporit de 3 si 4 stele), in cele 17-18 serii ce se perinda aici anual, se pot estima anual peste 5-6.000 platitori de ape tamaduitoare, ce insumeaza anual un beneficiu de 5-6 milioane RON, echivalentul a 5-6 miliarde lei vechi. Fara ca firma particulara sa fi facut aici vreo investitie pentru captarea sau protejarea apelor si constructiilor ce adapostesc izvoarele in cauza. Toate sint facute aici din vremuri trecute si din fondurile Statului Roman.
Firma in cauza a facut doar acum – recent, in 2009 – ingradiri si gratii, cu cabine pentru supraveghetori, pentru ca nimeni care nu plateste sa nu se mai poata apropia de izvoare. Toata tarasenia constituie o condamnabila „imbogatire fara justa cauza”, sanctionata de Constitutia Romaniei si de normele juridice, dar in acelasi timp reprezinta un precedent periculos de atentat la o componenta a avutiei nationale: APA.
Sursa: Faclia