Atentie, trec balene!

Un sistem electronic de avertizare va semnala prezenta mamiferelor marine, pentru ca vapoarele sa le poata evita

Galagia pe care o fac balenele care traiesc in nordul Atlanticului a devenit vitala pentru mamiferele marine. Ea reprezinta variabila inclusa de inginerii americani intr-un sistem tehnic care le va permite comandantilor de nava sa detecteze prezenta uriaselor mamifere de la o distanta de 88 de kilometri, scrie „National Geographic”.

Balenele din Atlanticul de Nord, specie protejata, vor fi salvate de la potentialele incidente provocate de navele de mare tonaj care traverseaza oceanul, printr-o inovatie tehnica. Sistemul descoperit de oamenii de stiinta le permite capitanilor de nava sa auda zgomotul facut de balene de la o distanta de 88 de kilometri, suficient pentru a le putea ocoli si pentru a evita accidentele fatale pentru mamiferele marine.

Sistemul costa peste 45 milioane de dolari

Nevoia unui astfel de sistem a fost determinata de accidentele frecvente care -s-au produs in timp ce navele care transporta gaz natural lichefiat traversau sanctuarul marin Stellwagen, din Golful Massachusetts.

Una dintre cauzele principale ale acestor accidente era faptul ca prezenta balenelor era semnalata capitanilor de nava la un interval de 15-20 de minute dupa detectarea ei de catre sistemele de balizaj, ceea ce insemna, de cele mai multe ori, un ragaz prea scurt pentru evitarea unei coliziuni.

Noua tehnologie face ca informatia privind prezenta unei balene sa ajunga in timp real la comandantii navelor care traverseaza Atlanticul. Costurile pentru acest sistem sunt destul de ridicate, astfel ca, pentru urmatoarele decdenii, salvarea balenelor va costa compania transportatoare aproximativ 47 milioane de dolari.

Specie pe cale de disparitie
Dupa ce au fost vanate pana cand au ajuns in pragul disparitiei, in prezent, in nordul Atlanticului mai sunt numai 350-400 de astfel de animale. De altfel, expertii apreciaza ca, in ciuda faptului ca a fost declarata specie protejata, populatia balenelor nu a mai crescut in ultimul secol.

Tocmai de aceea, spun expertii americani, se impun cu atata necesitate atare masuri de prevenire a unor accidente care le-ar putea fi fatale balenelor. „Fiecare in parte conteaza, dar cu atat mai multa atentie trebuie acordata femelelor. Din pacate, animalele acestea stau in locul nepotrivit la momentul nepotrivit”, spune un cercetator american, citat de revista „National Geographic”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *