Au fost catalogate speciile de plante si animale din Situl Natura 2000 Ignis

Au fost catalogate speciile de plante si animale din Situl Natura 2000 Ignis

In cadrul proiectului Managementul Durabil al Sitului Natura 2000 Ignis, in perioada noiembrie 2011 – martie 2012 a avut loc o investigare a biodiversitatii din sit, sub coordonarea Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures. Cu aceasta ocazie, au fost identificate in teren categoriile de habitate forestiere si de tufarisuri, corelate cu avifauna si fauna de mamifere mari aferente acestora. In ceea ce priveste padurile, predomina molidisurile si fageto-molidisurile, cele mai frecvente specii de arbori fiind molidul, fagul si bradul. Daca molidisurile ocupa portiuni de platou sau de culme, padurile de fag sunt cele mai raspandite si mai reprezentative pentru aceasta zona. Dintre speciile de pasari si animale au fost identificate in sezonul de iarna 2012: ghionoaia neagra, ghionoaia sura, ciocanitoarea cu spate alb, jderul, veverita, ursul, cerbul, pisica salbatica, capriorul, iepurele. „Starea de conservare a acestor specii este relativ buna”, ne-a asigurat Ileana Glodean, consilier in cadrul APM Maramnures.
In continuare, in cadrul proiectului mentionat sunt prevazute a avea loc cateva actiuni. Astfel, luna aceasta se desfasoara seminarii cu consilierii locali din localitatile cuprinse in sit (Desesti, Sarasau, Sighet, Campulung la Tisa, Sapanta, Giulesti), inclusiv cu consilierii judeteni, in Baia Mare. In cursul lunii august vor avea loc adunari publice in Desesti, Giulesti si Ocna Sugatag, iar in perioada noiembrie – ianuarie se vor desfasura consultari publice cu factorii interesati (proprietarii de terenuri din sit, gestionarii de fonduri de vanatoare, gestionarii de fond forestier, primariile si consiliile locale). „Vom avea un draft (schita, n.r.) al planului de management pe care il vom discuta cu factorii interesati. In acest draft vor fi prevazute anumite masuri pentru specii, pentru habitate si pentru sit. Probabil vom institui anumite restrictii in sit si de aceea e necesara consultarea cu factorii interesati”, a explicat Ileana Glodean. In cursul acestei luni se va finaliza si filmul documentar privind Situl Natura 2000 Ignis, pe care cei de la APM doresc sa il distribuie in scoli, la Centrul de Informare Turistica din cadrul Consiliului Judetean Maramures si, posibil, la posturile locale de televiziune.
Proiectul „Managementul durabil al Sitului Natura 2000 Ignis” are o valoare de 2.680.000 lei, fiind finantat 80% din fonduri europene (POS Mediu, Axa 4 – Protectia Naturii), si 20% de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *