Aurul de la Rosia Montana creeaza confuzie in Guvern. Tehnologia viitorului: Spala aproape fara apa

Aurul de la Rosia Montana creeaza confuzie in GuvernRosia Montana

Trei ministri din noul cabinet, Adriean Videanu, Laszlo Borbely si Kelemen Hunor si-au exprimat public pozitia si intentiile fata de proiectul minier. In acest moment, procedurile de avizare ale controversatului proiect sunt inghetate la Ministerul Mediului, dupa ce mai multe acte au fost contestate in instanta de ONG-uri. Compania canadiana Gabriel Resources sustine ca statul roman va castiga 4 miliarde de dolari. Presupusul profit va fi insa esalonat pe 16 ani, dar nu exista nici o garantie in afara declaratiilor companiei. Singurul contract dintre compania canadiana si statul roman, reprezentat de licenta de exploatare, este secretizat. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca pana cand nu are o asigurare de 101 la suta ca nu va polua, parerea sa este ferma: aceasta investitie nu trebuie pornita. De cealalta parte, ministrul Economiei, Adriean Videanu, si-a anuntat dorinta ca proiectul minier de la Rosia Montana sa devina operational. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sustine ca nu se grabeste, mai ales ca se gandeste sa realizeze un muzeu la Rosia Montana.

Papa Benedict, in timpul primei slujbe tinute in 2010: Trebuie sa respectam mai mult mediul inconjurator

Prima slujba religioasa sustinuta in 2010 de Papa Benedict al XVI-lea a fost insotita si de un apel la protejarea mediului inconjurator: „Exista o legatura stransa intre respectul oamenilor si ocrotirea a ceea ce a creat Dumnezeu. Daca omul se injoseste, el degradeaza si mediul inconjurator”, a afirmat Suveranul pontif. Papa Benedict a lansat cu aceasta ocazie un apel, pentru ca fiecare familie si fiecare administratie locala sa isi schimbe mentalitatea in aceasta privinta. „Trebuie sa investim in educatie, in asa fel incat sa nu transmitem doar notiuni tehnico-stiintifice, ci si o responsabilitate ecologica mai puternica, bazata pe respectul omului”, a mai spus Suveranul Pontif. „Daca vrem sa pastram pacea in lume, trebuie sa protejam ceea ce a fost creat de Dumnezeu”, a incheiat seful Bisericii Catolice.

Prima retea de electricitate din Europa cu energie refolosibila

Tarile de la Marea Nordului vor sa puna bazele primei retele de electricitate din Europa cu energie refolosibila. Este vorba despre un proiect ecologic in valoare de 30 de miliarde de euro, aflat pe masa de negocieri a noua tari de pe batranul continent. Planul prevede legarea turbinelor eoliene de pe coastele nordice scotiene, de armatele de panouri solare din Germania; si sa imbine puterea valurilor care se lovesc de coastele belgiene si daneze cu cea a barajelor hidroelectrice din fiordurile Norvegiei. Reteaua rezultata, compusa din mii de kilometri de cabluri submarine, ar spulbera una dintre cele mai mari critici aduse energiei refolosibile – capriciile vremii o fac nesigura. Pana in toamna, cele noua guverne implicate in proiect – Germania, Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Irlanda si Marea Britanie – spera sa aiba toate schitele pregatite pentru a incepe sa construiasca o retea cu curent continuu de inalta tensiune.

Tehnologia viitorului: Spala aproape fara apa

Cercetatorii britanici au descoperit o noua metoda de spalare a rufelor, care consuma mai putin de 2 la suta din apa si energia folosite de o masina conventionala. Mai exact, se consuma doar o cana cu apa la fiecare ciclu de spalare. Noua tehnologie urmeaza sa fie lansata in scurt timp pe piata din Marea Britanie. Noua tehnologie de spalare se bazeaza pe folosirea unor granule de plastic, care sunt „amestecate” impreuna cu hainele de spalat, indepartandu-se astfel petele de murdarie. Pe de alta parte, cercetatorii sunt acum preocupati de gasirea unor solutii pentru inlocuirea anumitor solventi care sunt folositi in industria menajului si despre care se crede ca sunt potential daunatori pentru sanatate. Specialistii care au dezvoltat aceasta tehnologie afirma ca inventia va duce la eliminarea totala a solventilor.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *