Autoritatile din Brasov risca sa piarda fonduri europene, avertizeaza Korodi

0
347

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a intalnit luni, la Brasov, cu conducerea Prefecturii si a Primariei Brasov, cu conducerea companiei de apa locala din judetul Brasov si cu reprezentanti ai Consiliului Judetean Brasov, pentru a discuta stadiul proiectului de servicii municipale pentru apa si apa uzata, ce urmeaza a fi implementat in judetul Brasov, informeaza un comunicat de presa.

Proiectul are o valoare de 111 milioane de euro si va fi finantat prin Fondul de Coeziune. Pentru a fi eligibil este obligatoriu ca el sa fie administrat de o asociatie intercomunitara, care sa grupeze actionarii interesati (Consiliul Local Brasov, Consiliul Judetean Brasov, alte primarii cu infrastructura inclusa in proiect). Echipa de negociere, care a cuprins parlamentari locali, reprezentanti ai Primariei Brasov si ai celorlalte primarii interesate, ai Prefecturii, ai Consiliului Judetean si ai consultantului a convenit initial asupra cotelor de reprezentare in actionariat. La ultima intrunire insa Consiliul Judetean n-a mai fost de acord cu cota de 42%, ce urma sa-i revina ca participatie in aceasta asociatie.

Ministrul Mediului a tras un semnal de alarma in legatura cu aceasta situatie: „Va atrag atentia ca, daca nu veti lua decizia politica legata de constituirea asociatiei intercomunitare si proiectul nu va fi transmis la Bruxelles in timp util, judetul Brasov risca sa piarda banii europeni destinati acestui proiect, iar dumneavoastra veti raspunde in fata cetatenilor pentru acest fapt. Si nu doar pentru acest an, ci si pentru anii urmatori, deoarece exista deja alte proiecte eligibile care urmeaza a fi trimise la Comisia Europeana. Trebuie sa acceleram acest proces, fiindca Romania trebuie sa contracteze 270 de milioane de euro in acest an si alti 600 de milioane de euro in anul 2008, pentru proiectele de infrastructura de mediu, si nu ne putem permite sa pierdem acesti bani”.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov a lipsit insa de la acesta intalnire. Administratorul public al judetului a dat asigurari ca, in cursul zilei de marti, 2 octombrie, cand va avea loc urmatoare sedinta a Consiliului Judetean, constituirea asociatiei intercomunitare va beneficia, de aceasta data, de intregul sprijin al conducerii CJ Brasov.

Ministrul Mediului a precizat ca nu va mai reveni la Brasov pentru acest subiect. Attila Korodi a accentuat faptul ca soarta aceste importante investitii pentru apa si apa uzata se afla, de acum, in mana si in deplina responsabilitate a autoritatilor locale.

Sursa: Green Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.