Autorizatie de mediu pentru fabrica de anvelope din Banat

Continental AP Timisoara a reintrat in legalitate la trei ani dupa multe demersuri prin care a solicitat documentele de la Protectia Mediului. Localnicii se declara nemultumiti de autorizarea fabricii, dupa miile de sesizari prin care s-au plans ca nu mai pot suporta mirosul care vine din zona.Continental AP

Continental Automotive Products Timisoara functioneaza din nou cu autorizatie de mediu. Fabrica reintra in legalitate la trei ani dupa ce si-a pierdut autorizatia de mediu si dupa mii de sesizari ale timisorenilor cu privire la mirosul si la poluarea din zona in care este amplasata fabrica.

„Saptamana trecuta am obtinut autorizatia de mediu”, a declarat Thierry Wipff, directorul general al fabricii Continental Automotive Products Timisoara. Potrivit acestuia, Comisia de Analiza Tehnica s-a intalnit la data de 7 octombrie 2009 si a luat decizia de a da autorizatie de mediu fabricii de anvelope. „Foarte bine organizata, comisia s-a bazat pe fapte, masuri clare, si nu pe zvonuri”, a declarat Wipff.

„Nemultumirile sunt bazate pe zvonuri”

Reprezentantii timisorenilor nemultumiti de mirosul neplacut din zona fabricii Continental AP se declara „invinsi” de reprezentantii fabricii de anvelope. „Astazi, cetatenii afectati de poluarea Continental AP au fost infranti fara ca nimeni sa sara in apararea lor”, a fost reactia Grupului de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice, la aflarea vestii ca cel mai mare producator de anvelope din vestul tarii a primit autorizatie de mediu.

Dupa mii de sesizari si dezbateri publice, prin care timisorenii s-au plans autoritatilor ca nu mai pot suporta mirosul din zona Continental AP, reprezentantii fabricii declara ca nemultumirile cetatenilor sunt bazate pe zvonuri. „In 2006, am pierdut autorizatia de mediu, din motive administrative. De atunci, am luat de la zero intregul proces de autorizare”, a declarat Thierry Wipff.

„Am avut nevoie de doi ani pentru a obtine din nou autorizatia, timp in care au fost lansate o serie de zvonuri referitoare la miros si poluare”, a adaugat Wipff.

Mii de semnaturi impotriva mirosului

In paralel cu evolutia Continental AP, locuitorii din zonele invecinate fabricii de anvelope, Calea Lipovei si UMT, si-au unit fortele in Grupul de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice (GIPRO). „De doi ani ne chinuim cu problemele legate de Continental si nu avem niciun succes. Am strans mii de semnaturi, dar nu stim ce s-ar mai putea face”, a declarat Dan Goldis, initiator al actiunilor GIPRO.

Pana in vara lui 2009, timisorenii au adresat 5.000 de sesizari scrise Agentiei pentru protectia Mediului Timis, Ministerului Mediului, Institutiei Prefectului si Institutiei Presedintelui. Reprezentati de GIPRO, timisorenii au reclamat ca peste 10.000 de cetateni care locuiesc in zona adiacenta fabricii de anvelope au viata afectata de disconfortul creat de mirosul urat rezultat in procesul de productie a anvelopelor.

Timisorenii au cerut, fara succes, un aparat care sa masoare calitatea aerului, pentru ca, potrivit lor, la anumite ore, mirosul intens si iritant de cauciuc, cauzat de procesul de productie, se simtea mai puternic. Satui de aerul inecacios, oamenii au conceput si o petitie online, prin care au cerut mutarea fabricii in afara Timisoarei.

„A trebuit sa-mi mut copilul de patru luni din cartier. Am preferat sa stea fara mine, dar sa nu se imbolnaveasca. Acum are aproape 9 luni, va trebui sa-l aduc acasa si nu stiu ce sa fac. Pana nu se rezolva problema Continental, cred ca imi voi creste copilul departe de mine”, a declarat Loredana Tirzioru.

Istoria norilor negri din zona Continental AP

Unul din cei mai mari investitori din Timisoara, Continental AP, a venit in capitala Banatului in 1998, prin proiectul „Greenfield”, iar in 2000 a inceput oficial productia de serie. Cu 1.400 de angajati, compania produce in prezent 42.000 de anvelope pe zi. Productia a crescut de la 1,2 milioane anvelope in 2001, la 14 milioane de anvelope in 2009.

In 2006, compania a pierdut autorizatia de mediu, iar in 2007, Garda de Mediu Timis a dat fabricii o amenda de 60.000 de lei, pentru functionarea fara autorizatie de mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *