Autorizatie pentru Sometra

gradini_copsa_190.jpgSometra a primit autorizatia integrata de mediu pentru depozitul de deseuri nepericuloase. Specialistii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Sibiu au decis sa raspunda favorabil cererilor Sometra, cu acordul a numeroase institutii.
Sometra a mai cistigat o batalie in lupta cu oamenii care vor sa respire aer curat

Sometra are autorizatie integrata de mediu pentru depozitul de deseuri nepericuloase. Un alt pas obligatoriu de facut, pentru a putea continua activitatea. Reabilitarea trebuie sa se faca treptat, pentru ca, la finele anului 2013 sa fie totul pus la punct. Deocamdata, autorizatia s-a dat pentru depozitul de zgura, urmind si alte autorizatii, in timp. „Autorizatia a fost emisa pentru depozitul de zgura. Ei vor sa faca o modificare a spatiului unde se depoziteaza zgura, iar noi le-am dat autorizatia. De asemenea, au mai facut o cerere tot pentru un depozit de zgura. In acest caz urmeaza sa verificam situatia si sa decidem in 30 de zile daca dam sau nu autorizatia”, spune Dumitru Ungureanu, directorul ARPM Sibiu.

La comun

ARPM Sibiu nu a acordat autorizatia integrata de mediu, fara a se consulta, in prealabil, cu alte organe competente. Astfel, un punct de vedere au avut si institutii solide precum Consiliul Judetean Sibiu, Autoritatea de Sanatate Publica a Judetului Sibiu, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Sibiu, Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu, Directia Sanitar Veterinara Sibiu, Administratia Nationala „Apele Romane” – Directia Apelor Mures, Directia Silvica Sibiu, Directia Agricola Sibiu, Comisariatul Judetean Sibiu al Garzii Nationale de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu, dar si primariile din zona. Toate au fost consultate si au prezentat opinii in scris sau in cadrul sedintelor Colectivului de Analiza Tehnica. In plus, cei de la protectia mediului au garantat oamenilor accesul liber la informatie, dar si participarea la luarea deciziilor in activitatea de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului.

Ofera garantii

Practic, prin aceasta autorizatie, Sometra este obligata sa asigure ca ia toate masurile preventive, adecvate impotriva poluarii, prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile. „Autorizatia include conditiile necesare pentru asigurarea ca nu este cauzata poluare semnificativa, este evitata generarea deseurilor, iar acolo unde deseurile sint produse, ele sint recuperate sau, in cazul in care recuperarea este imposibila din punct de vedere tehnic si economic, deseurile sint eliminate evitind sau reducind orice impact asupra mediului. Mai este asigurat si faptul ca sint luate masuri necesare pentru a preveni accidentele si a limita consecintele lor si este minimizat impactul semnificativ de mediu produs de conditiile anormale de functionare”, se arata in proiectul „Autorizatia integrata de Mediu” al SC Sometra SA Copsa Mica.

Fara putere de decizie

Primarul din Copsa Mica, Tudor Mihalache, este de parere ca Sometra face tot posibilul pentru a mai reduce din poluare si spune ca puterea de decizie o are ARPM Sibiu, de care depinde totul. „Cei de la protectia mediului din Sibiu au toate pirghiile, ei decid daca dau sau nu autorizatiile, indiferent de ce ar face Sometra. Oricum, Sometra trebuie sa se puna la punct pentru ca nu are incotro. Le-a ajuns cutitul la os si acum trebuie sa intre in normalitate, altfel se inchid portile”.

Politicienii iau masuri

Deputatul Marcel Piteiu va depune un material la Parlamentul Romaniei, prin care va cere Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor un raport asupra strategiei in ceea ce priveste orasul Copsa Mica. Piteiu spune ca nu se doreste inchiderea Sometrei, ci doar respectarea programului de investitii. „Problema poluarii de la Copsa Mica ii doare pe medieseni. Majoritatea problemelor ridicate de mediesenii care au venit in audienta se refera la poluatorul din Copsa Mica. Prea usor se trece peste faptul ca orasul Copsa Mica este cea mai poluata localitate din Europa”, explica Marcel Piteiu.

Sursa: Monitorul de Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *