Autostrada Comarnic-Brasov, ramasa fara aviz de mediu

Autostrada Comarnic-Brasov, ramasa fara aviz de mediu
Autostrada Comarnic-Brasov, ramasa fara aviz de mediu

Absenta acordului de mediu pentru proiect (cel obtinut in 2007 fiind expirat) va determina intarzieri in demararea proiectului de cel putin 12 luni. Compania de Drumuri a inceput tardiv demersurile pentru obtinerea unui nou aviz de mediu, la momentul la care trebuiau demarate lucrarile.

Desi ne gasim la momentul la care Guvernul promitea in urma cu cateva luni inceperea lucrarilor pentru autostrada Comarnic-Brasov, proiectul nu numai ca nu are finantarea asigurata, ci, mai mult, a ramas si fara acordul de mediu primit in martie 2007. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) deschide azi ofertele primite in cadrul licitatiei ”revizuirea Acordului de Mediu emis de ANPM cu nr. 01/20.03.2007, pentru modificari ale proiectului “Autostrada Bucuresti-Brasov, tronsonul Comarnic – Brasov”.

Potrivit documentatiei de licitatie firma castigatoare va avea la dispozitie 12 luni pentru a reactualiza vechiul acord, fapt care face ca lucrarile sa nu poata fi incepute mai devreme de vara anului viitor. Vechiul aviz, cel din 2007, a avut valabilitate doar 5 ani si si-a pierdut aplicabilitatea in 2012. CNADNR a mai incercat odata reactualizarea avizului de mediu, anume in 2012, insa noua conducere a CNADNR numita de Guvernul Ponta a anulat procedura.

Modificarile acordului de mediu sunt necesare deoarece traseul autos­trazii a fost schimbat, trecand acum pe terenuri care au fost incluse intre timp in categoria ariilor sau zonelor protejate. Noul traseu stabilit pentru Autostrada Comarnic-Brasov trece prin proximitatea Parcului National Bucegi, drept pentru care va fi nevoie de identificarea si evaluarea impactului asupra biodiversitatii. ”Traversarea unor zone protejate de Natura 2000 sau cu populatie de carnivore mari ingreuneaza substantial obtinerea unui aviz pentru un proiect de autostrada”, spune un consultant in infrastructura rutiera. In cazul autostrazii se intalnesc numeroase zone in care aceasta traveseaza situl Bucegi a programului ”Natura 2000” (localitatile Predeal-Rasnov din Brasov si Sinaia-Busteni-Comarnic din Prahova.

”Sper ca, in aprilie sa ne urcam pe excavator, pe buldozer, pe ce-o fi, numai sa-i dam drumul odata, dar e important sa finalizam acest proiect.“

Victor Ponta, premier, luna ianuarie 2014

”In luna iunie semnam cu siguranta contractul pentru Comarnic-Brasov. In cea mai mare parte s-a gasit finantare pentru acest contract.“

Narcis Neaga, director general CNADNR, luna iunie 2014

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente