Un articol publicat saptamana trecuta in cunoscutul cotidian francez Le Monde avertizeaza asupra obezitatii ca problema de sanatate publica, principalul vinovat fiind lanturile fast-food.
Potrivit unei anchete din 2006, efectuata de AC Nielsen, pe un esantion de 14.000 de adulti din 28 de tari, 30% dintre asiatici adopta, cel putin o data pe saptamana, stilul fast-food, comparativ cu 33% dintre americani. Recordul este detinut de Thailanda si Malaezia cu 46% si, respectiv, 59%. Evolutia obezitatii, ridicata la statutul de boala in 1997 de OMS, este alarmanta in special in China: supraponderalitatea afecteaza aproape un sfert din populatie.
Fenomenul afecteaza in special populatia tanara. Astfel, un studiu recent, realizat pe un grup de 80.000 de tineri care locuiesc in mediul urban, evidentiaza o crestere cu 156% a numarului obezilor, intre 1996 si 2006. De altfel, ministerul chinez al Sanatatii Publice a confirmat, in noiembrie 2008, ca numarul copiilor si adolescentilor suferinzi de diabet este intr-o permanenta crestere in orasele chineze.
CALORII SI SEDENTARISM
Obezitatea apare cand oamenii acumuleaza calorii peste necesar, mananca prea mult si nu fac miscare. Extinderea supermarketurilor si a fast-food-urilor, cresterea consumului de proteine animale, sedentarismul. Acestea sunt principalele cauze ale luarii in greutate, valabile in majoritatea tarilor, indiferent de zona geografica. Obezitatea face ravagii nu numai in Asia, ci si in America Latina, in Africa, mai ales in zonele cu populatie care prezinta carente nutritive severe, unde impactul diabetului si hipertensiunii este alarmant, comparativ cu cel inregistrat la populatiile occidentale. Dar obezitatea este una dintre cele mai grave probleme de sanatate publica ale secolului al XXI-lea si pentru europeni.
De la inceputul anilor „80, s-a triplat numarul persoanelor afectate de obezitate in numeroase tari din regiunea europeana a OMS. Si, din pacate, fenomenul se extinde intr-un ritm accelerat, facand victime mai ales printre copii. Conform OMS pentru Europa, obezitatea este deja la originea a 2%-8% dintre cheltuielile efectuate in domeniul sanatatii si a 10% pana la 13% dintre decesele consemnate in aceasta zona geografica.
Sursa: Jurnalul National