AVPS Turda: Impartasim opinia celor de la Apele Romane, pestii din Aries au murit din cauza asfixierii mecanice!

AVPS Turda: Împ?rt??im opinia celor de la Apele Române, pe?tii din Arie? au murit din cauza asfixierii mecanice!
AVPS Turda: Impartasim opinia celor de la Apele Romane, pestii din Aries au murit din cauza asfixierii mecanice!
AVPS Turda: Impartasim opinia celor de la Apele Romane, pestii din Aries au murit din cauza asfixierii mecanice!

Mai multe ipoteze au fost vehiculate ca urmare a mortalitatii piscicole inregistrate in urma cu trei saptamani pe raul Aries in zona Buru.

Pestii din Aries au murit din cauza asfixierii mecanice. Aceasta este concluzia raportului prezentat de Administratia Bazinala Mures, ca urmare a probelor luate din apa dar si de la pestii gasiti morti pe raul Aries. Marius Masca directorul AVPS Turda se declara de acord cu aceasta ipoteza.

Reprezentantul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Potaissa Turda spune ca este indreptatit sa acorde crezare raportului prezentat de Garda de Mediu si de cei de la Administratia Bazinala Mures, in concluzie de aceasta data apele de mina nu ar fi jucat nici un rol in dezastrul ecologic.

„De aceasta data cele doua rapoarte pe care le-am examinat nu au fost copy paste ca in alte situatii, sunt bine documentate… In urmatoarele zile am mai facut controale pe Aries si populatia piscicola a fost prezenta. Nu au murit broastele care daca era poluare cu ape de mina erau primele care aveau de suferit. Valul de viitura a fost foarte mare, a pornit de undeva din amonte de la Campeni, o rupere de nori care a produs noaptea viitura, apa a fost puternic turbionata cu multe aluviuni… Sunt inclinat sa dau crezare documentatiei intocmite de cele doua institutii, pestii au murit de la asfixierea mecanica” explica Masca.

Acesta se arata increzator si in privinta sezonului de pescuit deshis recent si spune ca pescarii nu vor fi afectati de mortalitatea piscicola produsa ca urmare a incidentului mentionat anterior.

Directorul AVPS Turda mai spune ca fenomenul se poate repeta in cazul unor ploi torentiale, un rol negativ avand si exploatatia pietrisului din Aries.

„Multe din societatile din zona cu acest profil de activitate deverseaza apa rezultata in urma spalarii nisipului, aluviunile astea afecteaza foarte tare populatia pisciola. Daca ar avea fiecare batalele lor de depozitare, am putea evita astfel de fenomene” concluzioneaza Masca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *