„E o cotitura in ceea ce se petrece in societatea romaneasca si contemporana in ceea ce priveste un sit cu valoare universala” a fost aprecierea arhitectul Serban Sturza, vice-presedinteleFundatiei Pro Patrimonio, legata de includerea Rosiei Montana pe lista proiectului „7 Most Endangered” de catre Europa Nostra, alaturi de alte 6 monumente europene aflate in pericol (lista completa aici).
Europa Nostra este cea mai importanta federatie continentala de organizatii implicate in salvarea si valorificarea patrimoniului cultural. Dosarul de candidatura, realizat de Stefan Balici si Virgil Apostol de la Asociatia “Arhitectura. Restaurare. Arheologie” (ARA) si asumat de Pro Patrimonio, a fost ales dupa o procedura demarata anul trecut, in care a concurat cu alte 40 de monumente europene.
Noutatea pe care o aduce acest program e ca, la finalul lui, va oferi o o evaluare si o strategie manageriala a modului in care siturile selectate vor putea fi valorificate in scopul dezvoltarii durabile a zonelor in care se afla. Parteneriatul incheiat de Europa Nostra cu Banca Europeana pentru Investitii, Institutul BEI si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ofera premisele nu doar ale unei evaluari si elaborarii unei strategii viabile, ci si pentru gasirea resurselor financiare necesare pentru implementare (cel mai probabil prin accesul a fonduri structurale).
Sprijinul institutional primit semnifica si o tendinta a politicilor europene de a sustine dezvoltarile economice sustenabile, bazate pe patrimoniul cultural.
Extrem de important, in cazul Rosiei Montana, e faptul ca dinamiteaza mitul propagandistic promovat agresiv de RMGC si de sustinatorii lor, conform caruia proiectul minier ar fi singura optiune de dezvoltare a localitatii si a zonei. Dimpotriva, dupa cum s-a aratat si in documentatia realizata de ARA si asumata de Europa Nostra (prin includerea Rosiei Montana in proiectul “7 Most Endangered”), exploatarea miniera reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea bazata pe valorificarea patrimoniului cultural, o alta amenintare fiind administratia (locala si nationala).
Din acest moment, reprezentantii atat ai autoritatilor locale (Consiliul Local si Judetean), precum si ai celor centrale (ministere, Guvern, Parlament) au OBLIGATIA de a lua in discutie si de a analiza si aceasta alternativa. O decizie definitiva nu va putea fi luata fara discutarea tuturor solutiilor propuse (nu doar a celei avansate de RMGC).
Pana la sfarsitul acestei veri, specialisti ai Europa Nostra se vor deplasa la Rosia Montana pentru a intreprinde propriile cercetari, evaluarea si strategia de dezvoltare urmand sa fie finalizate pana in luna decembrie.
“Decisiva nu a fost implicarea mea, ci importanta sitului si pericolul extraordinar in care se afla”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa organizata in aceasta dimineata la Libraria “Carturesti”” din Bucuresti, Maria Berza, membra a juriului care a inclus Rosia Montana in lista finala a proiectului “7 Most Endangered”.
“Acest proiect arata ca ”Europa Nostra” a inceput sa-si asume cautarea si gasirea unor solutii. In Europa e nevoie de o nua politica, legata de asocierea patrimoniului cultural cu programele de dezvoltare durabila. Asocierea “Europa Nostra” cu cele mai importante banci europene reprezinta un parteneriat foarte important pentru viitor”, a mai spus Maria Berza, care a mai spus ca exista cauze comune pentru toate monumentele aflate in pericol: neglijenta, uitarea si lacomia unor investitori.
Stefan Balici a aratat ca, in dosarul de candidatura, pe langa prezentarea valorii Rosiei Montana si a principalelor amenintari (proiectul minier si administratia locala si centrala), au fost prezentate si 10 proiecte punctuale (unele dintre ele deja demarate) legate de dezvoltarea zonei bazata pe valorificarea patrimoniului.
“Evident, resursele stranse deja vor fi cu mult mai mari dupa elaborarea strategiei de catre Europa Nostra si partenerii ei”, a apreciat Stefan Balici.
Astfel, este invalidat un alt mit al propagandei RMGC, conform caruia opozitia fata de proiectul minier distructiv nu are solutii pentru dezvoltarea zonei. La sfarsitul acestei saptamani, in cadrul Congresului Europa Nostra de la Atena (la care vor participa si reprezentanti romani) se va discuta mai in amanunt proiectul si modalitatile de implementare ale acestuia.
Unul dintre principalii sustinatori ai proiectul “7 Most Endangered” este cunoscutul tenor Placido Domingo, presedintele Fundatiei Europa Nostra.
“Aceste monumente si situri au fost alese nu doar pentru ca spun o poveste fascinanta despre trecutul nostru, insufland un sentiment al apartenentei la familia europeana, dar si pentru ca sunt foarte valoroase pentru comunitatile locale care sunt foarte implicate in salvarea lor. Salvarea acestor monumente si situri ar fi un catalizator pentru revitalizarea sociala si economica a acestor orase sau zone.”, a declaratPlacido Domingo ieri, dupa anuntarea celor 7 situri incluse in acest proiect european pilot.
De altfel, dupa cum au afirmat reprezentantii fundatiilor si asociatiilor care au sustinut candidatura Rosiei Montana, Placido Domingo va fi invitat sa viziteze zona. Si, ca apreciere personala, sansele ca renumitul tenor sa ajunga la Rosia Montana sunt considerabil mai mari decat cele ca actualul Ministru al Culturii din Romania sa viziteze localitatea, pentru a se convinge direct de valoarea patrimoniului cultural de aici si modul in care acesta poate fi valorificat economic, scrie VoxPublica.
Peisajul cultural-istoric Rosia Montana a fost selectat in lista finala, alaturi de Amfiteatrul roman din Durres (Albania), Centrul istoric al orasului Nicosia (Cipru), Fortificatiile Vauban din Briancon (Franta), Manastirea San Benedetto Po (Italia), Manastirea din Setubal (Portugalia) si Biserica armeneasca Sfantul Gheorghe din Mardin (Turcia).
Aceste situri si monumente au fost selectate pentru Programul de advocacy si salvare „7 Most Endangered”, initiat anul acesta de Europa Nostra in colaborare cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Anuntul a fost facut de organizatia pentru patrimoniu Europa Nostra, miercuri, la biroul din Atena al Parlamentului European, anunta si Mediafax.