Constantin Nita a dat startul unei investitii de mediu la Termocentrala Paroseni

Constantin Nita a dat startul unei investitii de mediu la Termocentrala Paroseni
Constantin Nita a dat startul unei investitii de mediu la Termocentrala Paroseni

Complexul Energetic Hunedoara se modernizeaza

Ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Nita a participat ieri, la deschiderea oficiala a lucrarilor proiectului “Centrala Electrica Paroseni”, investitie ce cuprinde doua subproiecte de mediu: “Instalatia de desulfurare a gazelor de ardere” si ,,Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii”.

Insotit de prefectul judetului Hunedoara, Sorin Vasilescu, de directorul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, de directorul Societatii Nationale a Huilei (SNH), Nicolae Dragoi, de cel al Sucursalei Electrocentrale (SE) Paroseni, Doru Visan, respectiv senatorul PSD Cosmin Nicula si deputatul Cristian Resmerita, ministrul Constantin Nita a vizitat locul unde va fi realizata investitia, dar si uzina electrica, dupa care intreaga delegatie a discutat mai multe zeci de minute despre importanta majora a acestui proiect.

Ministrul delegat pentru Energie (foto, in stanga) i-a promis directorului CEH, Daniel Andronache (foto, in dreapta) o investitie similara la Mintia

„CEH va avea tot ce ii trebuie”

Valoarea totala a investitiei este de 65,3 milioane de euro, din care credit bancar de la BEI, 32,6 milioane de euro, iar restul subimprumut al Ministerului Finantelor Publice provenit din instrumente de datorie publica. Durata de executie a lucrarilor este de 31 de luni de la data intrarii in efectivitate a contractului de executie, decembrie 2012. Data estimata de punere in functie a investitiei este 15 iulie 2015. Lucrarile aferente instalatiei de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii de slam dens vor incepe dupa obtinerea celui de-al doilea imprumut care sa asigure finantarea integrala a contractului comercial.

„Iata ca facem astazi (n.r. ieri) acest lucru, iar jumatate din bani vin de la Ministerul Finantelor, in timp restul provine dintr-un credit de la BEI pe care il vom plati din profit. In toamna vrem sa facem acelasi lucru si cu partenerii de la Termocentrala Mintia si, in cativa ani, Complexul Energetic Hunedoara va avea tot ce ii trebuie, inclusiv modernizarea celor patru unitati miniere, pana la sfarsitul anului 2014. Asta presupune realizarea de energie electrica si vanzarea ei la un pret competitiv pe piata”, a declarat ministrul Constantin Nita.

Cauta finantare pentru Mintia

Urmatoarea investitie majora se va face la Termocentrala Mintia, iar directorul general al CEH, Daniel Andronache a spus ca acum cauta cea mai potrivita oferta de finantare. „Pana la finele acestei luni, terminam toata documentatia necesara pentru ca la inceputul lunii iulie sa cautam sa facem aceasta achizitie, printr-un credit cu dobanzi mai mici”, a precizat directorul general al CEH despre investitia preconizata a se implementa la Mintia.

Realizarea lucrarilor proiectului ,,Centrala Electrica Paroseni” reprezinta o investitie de importanta majora pentru intreaga Vale a Jiului, prin aceasta fiind asigurata functionarea grupului energetic nr. 4 pentru urmatorii 30 de ani, cu respectarea tuturor conditiilor de mediu impuse de Uniunea Europeana si asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000 tone de carbune – huila energetica din zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *