Potrivit publicatiei RT, Curtea Suprema a Statelor Unite a decis joi, 13 iunie 2013, in cazul Myriad Genetics Inc, ca ADN-ul uman natural nu poate fi brevetat, in timp ce materialul genetic sintetic poate fi subiect al drepturilor de autor.
Cei noua judecatori au votat in unanimitate asupra acestei chestiuni, considerand ca genele umane extrase din corpul uman, cunoscute sub denumirea de ADN izolat, nu pot dobandi protectie legala.
Cazul s-a invartit in jurul firmei biotehnice Myriad Genetics, care era acuzata de brevetarea genelor BRCA1 si BRCA2. Aceste gene apar adesea cu mutatii in cazul pacientilor care ulterior devin victime ale cancerului ovarian si mamar. Actrita Angelina Jolie a decis sa se supuna unei operatii de dubla masectomie in urma efectuarii unui test care a detectat o mutatie la una din genele sale BRC.
Decizia este una partiala si reprezinta o victorie pentru oamenii de stiinta care au fost restrictionati in crearea testelor sau a tratamentelor alternative care implicau gene umane ce erau patentate. Ca rezultat al brevetelor detinute, compania Myriad Genetics a putut monopoliza cercetarile si testarile in legatura cu aceste gene. Femeile care erau in situatia de a avea cancer ovarian sau mamar nu aveau alte optiuni cu exceptia costisitorului test Myriad, care nu era mereu acoperit de catre companiile de asigurare medicala.
In decizie, judecatorii au mentionat ca “un segment natural de ADN este un produs al naturii si nu poate fi brevetat doar din pricina faptului ca a fost izolat.”