Bacterii transgenice, utilizate pentru curatarea apelor poluate cu mercur

Bacterii transgenice, utilizate pentru curatarea apelor poluate cu mercur

Bacterii transgenice, care pot sa suporte concentratii mari de mercur, au fost capabile sa curete mediul inconjurator, aceasta descoperire putand fi utilizata in viitor la curatarea biologica a zonelor poluate, au anuntat oamenii de stiinta, citati de AFP.
Aproximativ 6.000 de tone de mercur sunt aruncate in fiecare an in mediul inconjurator de companiile din industria chimica si cea miniera, poluand apele si solul, afirma reprezentantii Programului Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator. Acest metal, care se poate integra in lantul alimentar, este foarte toxic atat pentru oameni, cat si pentru animale, mai ales atunci cand se gaseste in forma de metilmercur.
Oscar Ruiz si colegii sai de la Universitatea interamericana din Puerto Rico vad in bacteriile transgenice pe care le-au creat „o alternativa“ pentru actualele tehnici de depoluare, care sunt costisitoare.
Capabile sa se inmulteasca intr-o solutie ce are o concentratie de 24 de ori mai mare decat doza mortala de mercur pentru bacteriile nerezistente, tulpinile transgenice au putut sa absoarba in cinci zile 80% din mercurul aflat in acel lichid, potrivit unui studiu publicat la Londra de „BMC Biotechnology“, o revista stiintifica accesibila gratuit pe Internet.
Bacteriile Escherichia coli au fost programate, pe soareci, sa devina rezistente la concentratii mari de mercur prin introducerea unei gene care le permite sa produca metalotioneina, o proteina ce joaca un rol de detoxifiere a organismului.
Ele s-au dovedit a fi de aproape doua ori mai rezistente la mercur decat alte tulpini pe care cercetatorii le-au inzestrat cu gena care declanseaza sinteza enzimei polifosfat kinaza.
Potrivit cercetatorilor, acesta este „primul studiu care arata ca metalotioneina asigura o rezistenta la mercur si permite acumularea acestuia in bacterie“, care il absoarbe.
Mercurul recuperat de bacterii in zonele poluate ar putea fi reutilizat apoi in noi aplicatii industriale.
Bacteriile transgenice au aratat in cadrul acestui studiu ca pot extrage mercurul dintr-un lichid. „Prima si principala aplicatie ar putea fi recuperarea mercurului din apa si din alte lichide“, a explicat Oscar Ruiz.
Folosirea lor pentru depoluarea solurilor nu este nici ea exclusa pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *