Cum te face laptele de capra rezistent la gloante

Cum te face laptele de capra rezistent la gloante

Cercetatorii olandezi au reusit sa confectioneze – cu ajutorul unor proteine din lapte de capra similare celor din panza de paianjen – un material de zece ori mai rezistent decat otelul. Acesta ar putea fi combinat cu piele umana, si ar deveni astfel suficient de puternica pentru a opri un glont, scrie Mediafax.

Potrivit Daily Mail, cercetatorii de la Forensic Genomics Consortium din Olanda au modificat genetic mai multe capre, pentru a obtine un tip de lapte bogat in acele proteine care ofera rezistenta panzelor de paianjen. Laptele este apoi transformat, prin intermediul unei proceduri inedite, intr-un material de zece ori mai rezistent decat otelul.

Materialul poate fi apoi combinat cu piele umana pentru a obtine, potrivit cercetatorilor, o piele suficient de puternica pentru a opri un glont.

Obiectivul echipei de cercetatori este de a inlocui keratina – proteina care ofera rezistenta pielii – din pielea umana cu proteinele din panza de paianjen.

Prima etapa consta in cresterea unui strat de piele adevarata in jurul unui fragment din pielea antiglont, faza care dureaza circa cinci saptamani.

Cercetatorii olandezi spun ca proiectul – care transforma in realitate un element care exista doar in literatura SF – pare promitator, desi rezultatele testelor nu au fost perfecte.

„Este un lucru posibil, prin adaugarea in genomul uman a genelor cu ajutorul carora paianjenul produce firele panzei sale”, spun savantii olandezi.

Cele mai celebre exemple de piele antiglont apar in francizele „Superman” si „Omul de otel/ Man of Steel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *