Baile Felix isi propune sa concureze cu statiunile de peste granita, iar agentii economici din statiunea balneara au planuri de extindere. Totusi, actiunile din ultima perioada a inginerilor silvici de la Romsilva sunt de natura sa pericliteze plamanul verde al statiunii. Aceasta intr-o perioada in care ministrul Apelor si Padurilor reclama defrisarile, ce cauzeaza inundatii, dar afecteaza inclusiv punga geotermala de sub Baile Felix. Numai in acest an Romsilva s-a apucat sa taie in doua locuri din fondul forestier ce inconjoara statiunea balneo-climaterica. Seful inginerilor silvici, Adrian Florescu, asigura ca totul se desfasoara intr-un regim de exploatare forestiera controlat. In ciuda acestor asigurari, constatam de la an la an ca Felix-ul devine tot mai chel. Deci tot mai putin… climateric. Acestor actiuni indoielnice li se adauga amenintarea gazelor de sist, ce risca sa puna pe butuci tot turismul balnear de langa Oradea. Si dintr-o statiunea balneo-climaterica recunoscuta candva la nivel continental, s-ar putea sa se aleaga praful in doar cativa ani. Astfel, daca se va multumi sa asiste letargica la ce se intampla, comunitatea locala s-ar putea trezi, nu peste mult timp, ca in locul copacilor si a apei geotermale vor rasari sonde cu titei sau gaze!
Directia Silvica Bihor – Romsilva a taiat zeci de copaci in padurea din Baile Felix. Aceeasi care gazduieste si pista de alergare. De anul trecut si pana acum, silvicii au taiat 73 de metri cubi din padurea – plaman verde al Bailor. Ecologistii Ana Marossy, Mihai Togor si Orlando Balas condamna actiunea Romsilva. Taierile afecteaza imaginea statiunii, sportivii fiind impinsi tot mai mult sa alerge pe asfalt, din cauza „invadarii” padurii de masini, carute si, iata, de… drujbe.
Silvicii se apara, insa, spunand ca fac totul in numele amenajamentului silvic. Directorul Romsilva filiala Bihor, Adrian Florescu afirma ca este vorba despre „o toaletare ce duce la o crestere mai buna a puietilor”.
Inginerul silvic tine sa aminteasca faptul ca anul trecut a lansat invitatii publice la discutii privind „amenajamentul silvic din Felix” si ca abia la a treia invitatie s-au prezentat Agentia de Protectie a Mediului, Primaria Sanmartin si Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS).
Dincolo de invocatele toaletari, Romsilva a taiat si copaci sanatosi. Florescu foloseste un termen tehnic, afirmand ca „acestia erau in curs de debilitare”. Adica prezentau defecte. Totul, in numele regenerarii. „Trebuie sa facem lumina, sa descoperim etajul inferior. Este un semintis pe care il dezvoltam. Eu, ca si director, imi asum ceea ce fac”, transmite Florescu.
Lemnul taiat in padurea Felix va fi vandut ca lemn de foc. Directia Silvica transmite ca din trei in trei saptamani face licitatii pentru acest lemn, dar persoanele fizice pot sa-l cumpere fara licitatie…
Dealul ras la Hidisel
Tot Directia Silvica e responsabila si pentru taierile de copaci de la intrarea in Hidisel, dinspre Felix. Locul arata dezolant, fiind vizibil si din gropile de pe DN 76 Oradea – Deva. Acolo, silvicii au ras un deal intreg, sustinand ca amenajeaza silvic. Deci, inteligent, cum ar veni. Seful Florescu admite ca „acolo arata urat”, dar asigura ca peste ani si ani in locul carpenului taiat pe o suprafata de sapte hectare vor creste specii valoroase, pe care le cere ecosistemul. Adrian Florescu: „Padurea sa fie condusa catre ceea ce poate sa ofere. Nu pot altfel – nu se poate rezolva frumosul la nivel de arta. S-a taiat carpen care a ajuns la varsta maxima si se pune in loc stejar, gorun, cires, larice. Adica speciile pe care le presupune ecosistemul. Noi suntem integrati intr-un sistem, juridic, economic”. Asadar, Romsilva a ras carpenul bun pentru lemn de foc si planteaza in loc specii mai valoroase, pentru ca le poate exploata si pe acestea, ulterior. Seful de la Directia Silvica informeaza ca dealul golas de la intrarea in Hidisel va avea din nou copaci cu coronament verde peste sapte ani.
Piscina ce inghite copaci
Nu sunt singurele actiuni care vaduvesc Baile Felix de zestrea lor verde. Statiunea balneo-climaterica a mai pierdut circa 20 de arbori din parcul central, in favoarea extinderii piscinei de la Hotel Termal. Investitia, comandata de SC Turism Felix, a primit de la Primaria Sanmartin o autorizatie de constructie emisa in conditii presupus ilegale. Directia Judeteana de Cultura si arhitectul-sef al Judetului arata ca certificatul de urbanism in baza caruia s-a emis autorizatia prezinta mai multe lacune. In schimb, Agentia de Protectie a Mediului s-a spalat pe maini de problema, transmitand ca, nefiind vorba despre o rezervatie sau o arie cu statut special, nu cadea in competenta APM sa emita un aviz in acest sens.