Balet pe biciclete in deschiderea Festivalului European la Timisoara

  0
  500
  Forced Entertainment si balet pe biciclete in deschiderea Festivalului European la Timisoara
  Forced Entertainment si balet pe biciclete in deschiderea Festivalului European la Timisoara

  Forced Entertainment pentru prima data in Romania! Cu o istorie de 25 de ani pe scena experimentala europeana, grupul britanic va deschide Festivalul European al Spectacolului Fest- FDR, cu spectacolul „Cat e de minunat”, programat in 7 si 8 mai, de la ora 19, in sala mare a Teatrului National din Timisoara (TNTm).

  „Cat e de minunat!, o creatie colectiva a membrilor Forced Entertainment, dizolva granitele dintre teatru, dans, stand-up comedy si arta vizuala, iar rezultatul este deopotriva amuzant si tragic”, sustin promotorii evenimentului. Duminica, 8 mai, ora 11, in foaierul Salii 2, membrii grupului vor participa la o dezbatere in cadrul careia se va lansa si cartea „Momentul zero al teatrului: 20 de ani de Forced Entertainement”, semnata de directorul artistic al companiei, Tim Etchells. Volumul este primul din Colectia Scena.ro & TNTm, iar aparitia acestuia este sustinuta de British Council si TNTm.
  Aceeasi sectiune a festivalului timisorean, intitulata Performance, propune doua one-man show-uri de atitudine. Venit direct de la Hollywood, coleg de platou al unor staruri precum Kim Basinger sau Charlton Heston, Nick Mancuso va sustine in premiera absoluta la Timisoara un show inspirat din Cartea lui Iov, „God is a Gangster”, duminica, 8.05, ora 21:00, in Studio TMT. Tema performance-lui „Two Leters an Counting”, sustinut de actorul canadian Toni Nardi sambata, 14.05, ora 21:30, in Studio TMT, este „lipsa de sprijin din partea consiliilor artistice si comunitatilor teatrale de peste tot in lume fata de vocile autentice in teatru si de pericolul transformarii lumii culturale universale intr-un muzeu” subliniaza secretarul literar al TNTm, Codruta Popov.
  Sectiunea Open air va fi deschisa duminica 8.05, ora 15:00 si 16:00, in parcarea Shopping Center Bega de spectacolul in aer liber al britanicilor de la Bycicle Ballet, „the dance of cycling”, un show inspirat de povesti personale, care celebreaza lumea jucausa, haotica si cateodata perfida a ciclismului. Polonezii de la Osmego Dnia vor sustine joi, 12.05,ora 22:00, in Piata Victoriei, o reprezentatie inedita: „Czas Matek” (Time of Mothers) – o alegorie avand in centrul ei povestea unei mame care isi pierde fiul intr-un razboi. Actorii fondatori ai Teatrului Osmego Dnia (Teatrul zilei a opta) sunt in Polonia o adevarata legenda a dizidentei.
  Sectiunea Intersectii a Festivalului European cuprinde o combinatie inedita de creatii teatrale: o reinterprerate a clasicului Caragiale marca Alexandru Dabija (O noapte furtunoasa, Teatrul National Iasi, duminica 15.05, ora 21:00, Pala 2 ), „o comedie cu comunisti”, dupa cum o defineste simplu si enigmatic chiar regizorul Theodor Cristian Popescu (Opinia publica de Aurel Baranga, Teatrul National Radu Stanca, Sibiu, marti 10.05, ora 21:00, Sala 2 ), un spectacol desprins din mediul corporatist (Metoda dupa Jordi Galceran, regia Theodor Cristian Popescu, Teatrul Nottara Bucuresti, luni, 9.05, ora 19:00, Sala Mare TNTm) si povestea Bravului soldat Svejk spusa de actori si papusi deopotriva, in acord cu viziunea regizorala a lui Alexander Hausvater (Galaxia Svejk , adaptare dupa J. Hasek, Teatrul Tandarica Bucuresti, dumnica 15.05, ora 19, sala mare TNTm). Din sectiune mai fac parte doua spectacole ale reputatei companii de teatru-dans „Pal Frenak”, unul dintre ele realizat in coproductie cu Teatrul National Timisoara si prezentat in premiera in FEST – FDR (sWitch, de Pal Frenak, compania de dans „Pal Frenak”: TWINS, joi, 12 .05, ora 21:00, Sala mare TNTm, si sWitch, vineri, 13.05, ora 21:00, Sala 2. In cadrul aceleiasi sectiuni, Borges vs. Goya (regia Arnaud Troalic, Compania Akte Le Havre, sambata, 14.05 si duminica, 15.05 ora 17:00, Sala TMT/TGST) – spectacol ce reuneste doua texte de Rodrigo Garcia – ridica in discutie doua intrebari vitale pentru timpurile in care traim: Cum putem scapa de modele impuse? si Ce le transmitem cu adevarat copiilor nostri? , dezvaluie echipa festivalului.
  Programul festivalului este completat de „Casa Poporului”, (miercuri, 11.05, de la ora 17:00, la Studio TMT.). un proiect de arta activa pentru reintegrare sociala si educatie creativa Ofensiva Generozitatii, realizat cu sprijinul Penitenciarului Craiova, al carui autor este regizorul Bogdan Georgescu

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.