Banii europeni pentru mediu, luati cu taraita

La doi ani si jumatate de la integrarea in Uniunea Europeana, Romania continua sa absoarba cu mare greutate fondurile nerambursabile puse la dispozitie de Comisia Europeana. Desi in acest an de criza absorbtia fondurilor europene a fost declarata prioritate nationala, suntem in continuare incapabili sa facem proiecte bune care sa fie finantate cu milioane de euro de la Bruxelles.bani europeni

Saptamana aceasta, Ministerul Mediului a anuntat cum s-a descurcat Romania in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene prin Programul Life+. Astfel, noua proiecte in valoare totala de aproximativ 6,5 de milioane euro au fost finantate prin acest program european. Asta inseamna, in procente, o rata medie de absorbtie a fondurilor europene de 37,84%, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

Adica putin peste o treime din banii pusi la dispozitie au fost absorbiti. Desi cifra este in continuare mica, Romania a facut, totusi, un progres, avand in vedere ca in anul anterior am avut doar patru proiecte, suma absorbita fiind la jumatate fata de anul acesta.

Proiectele finantate prin instrumentul LIFE+ au fost incadrate pe cele trei componente ale programului, care vizeaza protectia unor specii de pasari si carnivore, dezvoltarea unei retele de deseuri pentru planificarea managementului durabil al deseurilor, aplicarea principiilor ecosistemelor industriale in dezvoltarea regionala si promovarea produselor verzi.

PROIECTELE CONTINUA
Comisia Europeana a alocat Romaniei pentru 2009 suma de 10,9 milioane de euro pentru proiectele incluse in Programul LIFE+, termenul-limita pentru depunerea propunerilor fiind 15 septembrie 2009. Aceste proiecte trebuie sa acopere cel putin una dintre cele trei componente ale Programului LIFE+ si trebuie prezentate utilizand formulare de cerere specifice. Expertii in domeniu din cadrul Comisiei Europene vor analiza propunerile si vor selecta proiectele care indeplinesc criteriile de eligibilitate.

Pentru 2009, bugetul total alocat de Comisia Europeana acestui program se ridica la valoarea de 250 milioane de euro, fiecarui stat membru revenindu-i o cota parte in functie de numarul de locuitori si suprafata de arii protejate existente la nivel national. LIFE+ reprezinta noul instrument financiar pentru mediu al Uniunii Europene, care asigura suportul pentru dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii si a legislatiei comunitare in materie de mediu, in special a obiectivelor celui de-al 6-lea Program-Cadru de Actiune pentru Mediu.

Programul a intrat in vigoare o data cu publicarea Regulamentului LIFE+, la 9 iunie 2007, si este format din trei componente: LIFE+ Natura si Biodiversitate, LIFE+ Politica si Guvernare de Mediu, LIFE+ Informare si Comunicare.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *