Programul prin care asociatiile de proprietari pot primi bani de la stat pentru sistemele de incalzire din surse regenerabile va incepe in maximum doua luni. Finantarea proiectelor va fi asigurata in proportie de 70% de la Fondul pentru Mediu, restul de 30% fiind acoperit de asociatiile de proprietari si de primarii.
panouri solare
Anuntat pentru inceputul acestui an, programul pentru inlocuirea sistemelor clasice de incalzire cu cele care utilizeaza surse regenerabile – fostul program “Casa Verde” – va incepe in maximum doua luni.

“Banuiesc ca depunerea proiectelor se va putea face intr-o luna si jumatate, maximum doua luni, urmand ca aplicatiile sa fie verificate in trei luni si sa poata incepe implementarea proiectelor”, a declarat, pentru “Adevarul”, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, Vlad Marcoci.

Noile conditii ale programului, cuprinse in proiectul ghidului de finantare, au fost publicate zilele trecute. Potrivit documentului, bugetul pentru acest an este de 310 milioane de lei, bani care vor fi alocati in doua sesiuni: prima – 150 de milioane, cea de-a doua – 160 de milioane.

Numai persoane juridice

In ceea ce priveste beneficiarii, spre deosebire de conditiile initiale, acestia nu pot fi decat persoane juridice, institutii sau asociatii de proprietari. “Primariile vor fi cele care vor depune solicitari de finantare”, a mai spus Marcoci.

Potrivit acestuia, administratiile publice locale se vor ocupa de “tot ce inseamna organizare de proceduri, de licitatii, urmarire lucrari, punerea in functiune, verificarea ulterioara”.

Cele 30 de procente pe care nu le acopera finantarea AFM vor fi asigurate de la bugetele locale si de la asociatiile de proprietari. “Ponderea va fi stabilita de catre administratia locala impreuna cu asociatia”, a mai spus Marcoci.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here