Barcelona – fortata sa importe apa

Victima a celei mai intense secete inregistrate vreodata in Spania, orasul Barcelona este nevoit sa importe apa potabila.

Orasul a pus la punct un plan de import de apa potabila, cu vase de mare tonaj, intr-o masura fara precedent. Primul transport, de 23 de milioane de litri este suficient pentru a potoli setea de o zi a 180 000 de locuitori.

Pentru urmatoarele 3 luni, Barcelona va primi cate 6 asemenea transporturi de apa pe luna, la un cost total de 22 de milioane de euro. Autoritatile locale au interzis functionarea fantanilor publice, a piscinelor, a dusurilor de pe plaja – intr-un efort de a scadea consumul de apa.

Criza este accentuata de sistemul de transport al apei, considerat depasit si care are pierderi majore in Barcelona, pierderi care se pot ridica, dupa unele estimari, la 800 000 litri pe zi.

Spania trece prin cea mai grava seceta din ultimii 60 de ani. Regiunea Catalonia este cea mai grav afectata. Rezervoarele de apa sunt pline doar pe jumatate si asta inaintea venirii verii. Cand rezervoarele sunt pline doar la 15% din capacitate, apa nu mai este considerata potabila.

In acelasi timp, masurile guvernului socialist care permit devierea unor resurse de apa catre anumite regiuni au starnit protestul altor zone din Spania care considera ca distributia apei se face pe criterii politice.

Pentru rezolvarea crizei de apa cu care se confrunta istoric Spania, autoritatile au in plan constructia unor uzine de desalinizare. Pana in prezent, din cele 24 asemenea facilitati au fost date in functiune 6 si o alta urmeaza sa fie pornita aceasta toamna, in apropierea Barcelonei.

Estimarile specialistilor arata ca pana in anul 2025 aproximativ 3,5 miliarde de oameni vor locui in tari afectate de seceta fata de 500 de milioane inregistrati in aceasta situatie in 2002.

Sursa: TVR

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente