„Regimul presedintelui Ben Ali, zguduit de revolta populara” (Le Monde). „Tunisia, Algeria, Iordania, societati in revolta” (La Croix). „Companiile franceze sunt foarte interesate de evolutiile politice din Tunisia” (Les Echos). „Este mai simplu sa lucrezi cu Sarkozy decat cu Mitterand sau Giscard d”Estaing” (The Times). „Le Pen, o istorie franceza sumbra” (Liberation).
Presa franceza si europeana se nelinisteste de cresterea pretului barilului de petrol.
„Barilul de petrol tinde spre suta de dolari”, scrie cu litere mari pe prima pagina Le Figaro. „Iesirea din criza a economiei mondiale trasa de Asia dar si de Statele Unite stimuleaza cererea de petrol, al carui curs se apropie de recordul din 2008”, este de parere cotidianul conservator. „Daca cererea a inregistrat cresteri substantiale, oferta dezamageste. Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) are capacitatea de a mari productia dar nu va da drumul la vane pana cand nivelul barilului nu va depasi suta de dolari. Acest lucru, considera Le Figaro, va ridica factura petroliera a statelor importatoare si risca sa mareasca si mai mult deficitul bugetar al tarilor europene, ceea ce va duce la alimentarea inflatiei. O speranta vine dinspre Irak, tara care a reintrat in randul producatorilor de prim plan si care isi va mari anul acesta productia”.
Ziarele franceze si europene continua sa scrie despre situatia din Tunisia, unde presedintele, Ben Ali, a anuntat ca se va retrage de la Putere, insa nu foarte curand, ci in 2014. Cu alte cuvinte, presedintele Ben Ali vrea sa isi duca pana la capat mandatul desi se afla la Putere din 1987, adica de 23 de ani.
„Regimul presedintelui Ben Ali, zguduit de revolta populara”, afirma Le Monde. „In ciuda concesiilor facute de presedinte, tunisienii continua sa infrunte fortele de securitate”, noteaza marele cotidian francez.
„Tunisia, Algeria, Iordania, societati in revolta” – este titlul din La Croix, jurnalul catolicilor francezi. „In aceste tari, somajul tinerilor dar si exasperarea fata de regimuri autoritare si corupte intretin furia populara”, explica jurnalul catolicilor francezi care propune si un reportaj la Sidi Bouzid, in Tunisia, unul din orasele de provincie, centru al revoltei tinerilor.
Varianta electronica a ziarului Liberation propune consultarea tuturor articolelor despre Tunisia in mod gratuit.
Les Echos, varianta tiparita, titreaza: „Companiile franceze sunt foarte interesate de evolutiile politice din Tunisia”. Franta este primul partener al Tunisiei atat in termeni de locuri de munca create (peste 100.000) cat si de investitii directe. Companiile franceze, 1.250 la numar, sunt lideri in Tunisia, in proiecte majore de mai multe miliarde de euro. Regimul presedintelui Ben Ali a atribuit Frantei contracte in domenii strategice cum sunt transportul energiei si industria de material rulant. Totusi, ieri, premierul francez, Francois Fillon, a criticat „utilizarea disproportionata a fortei de catre regimul tunisian contra manifestantilor”.
Sa notam si alte subiecte de interes pentru francezi si europeni la acest sfarsit de saptamana.
Cotidianul britanic The Times publica cateva confidente ale premierului Francois Fillon: „Este mai simplu sa lucrezi cu Sarkozy decat cu Mitterand sau Giscard d”Estaing”. Seful Guvernului de la Paris evoca si preferinta sa pentru bucataria engleza, melanjul social din pub-urile engleze si chiar unele preferinte vestimentare engleze ale sotiei sale.
Editorialul din Le Monde poarta titlul – „Libanul, eterna victima a diviziunilor sale interne”, iar dosarul din Le Monde – „metalele rare, arma strategica a Beijingului?”, un dosar impartit din doua parti: „de ce Beijingul impune cote de export pentru metalele rare?” si „cum putem ocoli China, desi aceasta controleaza 90% din exporturile de metale rare?”.
„Le Pen, o istorie franceza sumbra”, considera Liberation, ziar cu simpatii socialiste. „Jean-Marie Le Pen paraseste in acest weekend presedintia Frontului National”. Liberation povesteste cum acest partid de extrema dreapta s-a impus in peisajul politic francez.
Corriere della Sera publica un interviu cu Marine Le Pen: „Sunt mostenitoarea politica a tatalui meu dar eu nu produc teama nimanui”.
„Dreapta vrea sa introduca un contract pentru straini”, noteaza La Tribune de Geneve, ziar francofon elvetian. „Prin aceste conventii, imigrantii se vor angaja sa invete limba franceza si respectarea legilor elvetiene”.
„Datoriile statelor: Europa vrea sa loveasca puternic in pietele financiare”, anunta Les Echos, jurnal francez cu tenta economica, care subliniaza ca „ministrul belgian al Finantelor evoca dublarea Fondului de stabilitate la 1.500 de miliarde de euro si ca Parisul si Berlinul refuza sa avanseze o cifra anume”.
„Il Cavagliere pregateste asa cum stie el candidatura guvernatorului Bancii Nationale Italiene, Mario Draghi, la sefia BCE”, ne informeaza cotidianul italian Il Foglio. Cel de-al doilea mandat al lui Jean-Claude Trichet expira in octombrie.
Osservatore Romano, scrie pe prima pagina despre „aluviunile devastante din Brazilia, aluviuni soldate pana in prezent cu 500 de morti”. Cel mai lovit este statul Rio de Janeiro.
Presa europeana ne da sfaturi despre cum sa-i invatam pe copii sa devina bogati. „De mic trebuiesti invatat sa devii bogat”. Aceste sfaturi unde pot fi gasite oare decat intr-o publicatie elvetiana, saptamanalul Bilan. „Copiii de azi sunt invatati de mici cu banii, cu shoppingul, iar aceste lucruri ii fac sa piarda de cele mai multe ori capul. Cum sa ii invatam sa fie mai cumpatati cu cheltuielile?”. Ei bine, revista elvetiana este de parere ca educatia in acest domeniu incepe de la varsta de 2 ani. Acest lucru este important nu numai pentru a-i invata pe copii sa acumuleze ci si sa evite ca odata ajunsi la maturitate, sa faca datorii. Articolul din revista Bilan a fost motivat de un studiu al Comisiei Federale Elvetiene privind consumul: 85 % dintre tinerii cu varste intre 14 si 24 de ani considera shoppingul ca o parte importanta a vietii lor si, in plus, un sfert dintre ei nu se multumesc cu banii de buzunar dati de parinti. Pentru a combate acest fenomen copiii trebuie invatati cu un buget saptamanal fix pe care sa invete sa-l gestioneze. Anumite scoli au introdus chiar ore in programa in care copiii de 7-8 ani invata sa cheltuie in mod rational banii dati de parinti.