Basescu a cerut reexaminarea Legii vanatorii

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut astazi, 23 mai a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, se arata intr-un comunicat remis AMOS News.

In cererea de reexaminare se precizeaza ca legea „modifica acte normative care au transpus deja in mod corect si integral prevederile Directivei Habitatae 92/43/CEE si ale Directivei Pasari 79/409/CEE si care deja au fost notificate Comisiei Europene, astfel ca intrarea sa in vigoare va duce la o implementare doar partiala a Directivelor europene.”

Presedintele Romaniei considera ca utilizarea de termeni precum „zone cu protectie stricta” sau „zone cu protectie integrala ale ariilor naturale protejate” poate crea confuzii: „nu sunt definiti corespunzator si nu isi gasesc corespondenta in legislatia specifica din domeniu, vor da nastere posibilitatii ca vanatoarea sa se realizeze, cel putin partial, pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora „.

Totodata, presedintele Traian Basescu arata ca „excluderea suprafetelor rezervatiilor stiintifice, a suprafetelor parcurilor nationale, suprafetelor siturilor patrimoniului natural universal si suprafetelor strict protejate din cadrul zonelor de importanta internationala din perimetrele ce nu se includ in fondurile de vanatoare este inadmisibila”. In acest sens, seful statului precizeaza ca acest lucru contravine reglementarilor internationale si scopurilor pentru care aceste zone au fost create.

Presedintele Romaniei atrage atentia asupra consecintelor acestei legi „pe langa impactul devastator pentru mediu si pentru biodiversitatea tarii noastre si a patrimoniului mondial, aspectele mentionate incalca acquis-ul comunitar, acquis transpus in legislatia nationala, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement, prevazuta la art. 226-228 din Tratatul CE”. Seful statului arata ca acest lucru poate conduce la amendarea Romaniei ca urmare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru prevazute in legislatia comunitara.

In continuarea cererii de reexaminare, presedintele Basescu semnaleaza faptul ca Proiectul, care se afla la Senat in vederea reexaminarii, „preia practic in cvasitotalitate dispozitiile pentru care am solicitat reexaminarea Proiectului nr. 871/2007 al Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic in data de 17 martie 2008”.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, seful statului a solicitat reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Sursa: Universul Padurii

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente