Basescu: Romania ar fi trecut mai usor peste criza daca in ultimii 20 de ani investea in agricultura

Traian Basescu a declarat, vineri, la un simpozion pe teme de horticole organizat in judetul Arad, ca Romania ar fi trecut mult mai usor peste criza economica daca in ultimii 20 de ani s-ar fi facut investitii in agricultura si daca in ultimii patru ani “nu batjocoream banii dandu-i pe consum”.Arad

Traian Basescu a spus ca, in ultima perioada, vorbeste despre doua lucruri care trebuie sa fie in atentia dezvoltarii strategice a Romaniei: agricultura, cu toate componentele ei, si turismul.

“Sunt conditii pe care ni le-a dat Dumnezeu. O tara frumoasa, cu mare, cu munte, cu deal. Sunt multi oameni daruiti pamantului, pentru ca agricultura sa se faca cu succes in Romania. Avem un potential agricol pentru a asigura hrana la 80 de milioane de cetateni. Din pacate, cifrele de anul trecut ne arata ca noi, 20 de milioane de romani, am importat 70 la suta din ceea ce am consumat. Acest adevar este, probabil, semnalul cel mai puternic ca trebuie sa ne reorientam politicile. Politica de consum nu este buna si trebuie sa se investeasca in productia agricola”, a declarat Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca in ultimii ani s-au aruncat bani pentru stimularea consumului. “Din aceasta cauza, la prima adiere de vant, Romania a intrat in dificultate din cauza crizei. Treceam mult mai usor criza daca in ultimii 20 de ani ne bazam pe agricultura. Romania ar fi trecut mult mai usor criza daca in ultimii patru ani nu batjocoream banii dandu-i pe consum”, a mai declarat seful statului.

Traian Basescu a sustinut ca Romania are nevoie de o strategie pe termen lung pentru valorificarea potentialului agricol. “Romania resimtea mai usor criza economica daca avea un sistem de irigatii bine pus la punct, daca criza ne gasea cu un sistem de investitii bine pus la punct si un sistem dezvoltat in industria alimentara, capabil sa valorifice mai bine ceea ce se produce in agricultura. In bugetul pe anul viitor, agriculturii trebuie sa i se acorde o mai mare atentie. Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului”, a declarat presedintele.

Seful statului a mai mentionat a cerut comisiei consultative din agricultura, condusa de Dacian Ciolos, sa gaseasca mecanisme prin care banii europeni sa fie accesati rapid, iar valorificarea productiei agricole sa aiba loc in mediul rural, prin mutarea intreprinderilor mici si mijlocii procesatoare.

“Numai asa vom putea smulge din saracie satul romanesc. Numai asa vom putea atrage catre mediul rural intreprinderile mici si mijlociii care sa proceseze produsele. Daca ne vom multumi sa trimitem graul si fructele la oras, sa se faca acolo conservele din fructe, atunci distrugem mediul rural. Cred ca cei care au destinele agriculturii in mana trebuie sa aiba in vedere, in mod prioritar, si valorificare produselor in mediul rural. Din agricultura se poate trai bine”, a mai sustinut Traian Basescu.

Presedintele Romaniei a participat, vineri, la prima editie a Zilei Fermei Horticole, organizata in localitatea aradeana Araneag. Basescu a vizitat o livada cu pomi fructiferi si s-a intilnit cu producatori agricoli din zona.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,544FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente