Trei firme concureaza pentru realizarea etapei a II-a statiei de epurare. Milionarul din umbra lui Vintu se ocupa de partea tehnica
Statia de epurare a apelor uzate Glina, unul din cele mai importante proiecte de mediu din sud-estul Europei, este vanata de trei firme. Asta, dupa ce opt firme i-au batut la usa, iar trei au ajuns in „semifinala”, adica s-au calificat sa depuna oferte, potrivit unui raspuns trimis de Primaria Capitalei pentru EVZ. Surse din cadrul Municipalitatii au precizat ca si societatea Aktor, controlata de grecul Dimitrios Koutras, ar fi interesata sa construiasca.
Aktor a realizat prima etapa a Statiei de Epurare Glina. Atunci s-a iscat un urias scandal. Statia ar fi putut fi inchisa imediat dupa inaugurare, din cauza nerespectarii normelor de mediu. „Evenimentul zilei” a relatat, in exclusivitate, in ianuarie 2010, faptul ca Municipalitatea a uitat de namolul toxic, rezultat in urma epurarii apelor. Dupa publicarea articolului, Primaria Capitalei a anuntat ca incearca sa rezolve aceasta problema in etapa a II-a, cea care este licitata in prezent.
Dupa finalizarea celei de-a doua etape, adica dupa ce statia va fi gata, toate apele uzate din Capitala vor putea fi epurate, iar namolul va fi ars intr-un incinerator. Pentru realizarea acestui obiectiv, Municipalitatea este dispusa sa plateasca aproximativ 350 de milioane de euro. Finantarea va fi asigurata din Fondul European de coeziune – 67,83%, de la Bugetul de Stat – 8,34% si din Bugetul Local -0,77%. Alte surse legal constituite de fonduri reprezinta 23,06% din total.
Candidatii, tinuti la secret
Potrivit biroului de presa al Primariei Capitalei, s-a parcurs etapa de preselectie si urmeaza depunerea ofertelor de catre cei trei candidati calificati: „Avand in vedere ca procedura de achizitie publica este in curs de desfasurare, mai multe informatii vor putea fi furnizate dupa atribuirea contractului”. Surse EVZ au precizat ca grecii de la Aktor, ca sa-si mareasca sansele de a castiga, ar fi apelat la consultantul Dan Stratan, un om de afaceri discret, despre care presa a scris ca ar fi milionarul din umbra al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu. Contactat de EVZ, Stratan a negat ca ar avea vreo legatura cu aceasta licitatie de angajare a constructorului.
Totusi, in mod sigur, Stratan se va ocupa de partea tehnica in ceea ce priveste realizarea fazei a II-a statiei de epurare Glina.
Mai exact, Municipalitatea a atribuit contractul de asistenta tehnica pentru managementul proiectului asocierii catre Aecom Ingineria si Romcapital Invest, cea de-a doua societate fiind detinuta de familia Stratan, potrivit datelor obtinute de la Registrul Comertului. In total, cele doua societati vor incasa aproximativ sapte milioane de euro. Aecom si Romcapital se vor ocupa de servicii de arhitectura, de inginerie, amenajare urbana, servicii conexe de consultanta stiintifica si tehnica, dar si de servicii de testare.
Medic de meserie, Stratan a acordat consultanta, de-a lungul timpului, mai multor companii cu nume sonore, ca de exemplu: Aktor, Vinci, Astaldi, Colas, Strabag sau Apolodor
Proiectul lui Ceausescu
Ambasadori, cantareti, fostul presedinte Ion Iliescu si alte personalitati au participat, in octombrie 2011, la inaugurarea statiei de epurare a apelor uzate Glina. Deocamdata se epureaza doar 50% din ape, iar namolul nu se incinereaza, este depozitat in continuare la groapa de gunoi, cate 40 de tone pe zi. Autoritatile spera ca, pana in 2015, sa fie finalizata si etapa a doua, desi surse din Primaria Capitalei au precizat ca vor mai trece cel putin trei ani pana va fi gata toata constructia. Statia de Epurare a inceput sa fie construita in anii ’80, dar nu a fost finalizata din cauza evenimentelor din 1989, sustin reprezentantii Municipalitatii.
In anul 2002, reprezentantii Comisiei Europene si cei ai Ministerului Mediului din Romania au hotarat ca prioritate numarul 1 pentru combaterea poluarii si refacerea mediului inconjurator sa fie constructia unei statii de epurare a apelor uzate pentru Bucuresti.
In acest sens, in anul 2004 s-a semnat Memorandumul de Finantare intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei prin care s-au alocat fondurile nerambursabile. Si pentru ca Municipalitatea nu are bani sa achite imprumutul luat pentru a construi Statia, fiecare bucurestean va plati o taxa de ape uzate, pana cand lucrarea va fi achitata.