Batem pasul pe loc la capitolul salubrizare

Articol de Daniela Cimpoeru

Batem pasul pe loc la capitolul Salubrizare

E adevarat si o stim cu totii ca lucrurile de calitate se fac in timp, cu rabdare si pasi marunti. La fel de adevarat este faptul ca, odata cu trecerea timpului devenim mai pretentiosi, mai selectivi si cu o mai mare afinitate pentru bun-gust si calitate. Iar asta cred ca ar trebui sa se aplice si in cazul produselor de colectare a deseurilor. Si spun asta referindu-ma la proiectele europene de finantare pentru managementul integrat al deseurilor.

Majoritatea municipalitatilor au inceput pregatirea documentatiei in urma cu cativa ani pentru a primi finantare de la Uniunea Europeana in perioada 2007-2013. In 2007, cand s-au apucat de documentatie, peste tot in jurul nostru vedeam pubele de 1,1 mc, de 240 l, de 120 l si bineinteles, gunoi de jur-imprejurul lor. Scopul acestor proiecte o reprezinta schimbarea in bine a imaginii tarii noastre, ca tara europeana, schimbarea calitatii vietii noastre, ca cetateni ai unei tari europene si, cu siguranta, schimbarea  perceptiei vis-a-vis de selectia si reciclarea deseurilor.

Si daca tot am asteptat ani de zile implementarea unui sistem de colectare diferentiata, de ce sa nu ne bucuram de ceva cu adevarat inovator in domeniu?! De ce sa nu vedem altceva in locul acelor pubele de plastic inestetice si murdare, pe care le stim cu totii de cand eram copii si in care ne era teama sa aruncam gunoiul, datorita cainilor vagabonzi pe care ii vedeam mai mereu scormonind si imprastiind mormanul de gunoi?!

Si ma intreb astfel, ca simplu om caruia ii place sa duca o viata sanatoasa si sa vada orasul in care locuieste curat, modern, iar focarele de infectie de odinioara sa ramana amintire, nu e oare dreptul nostru sa ne dorim un trai de nivel european si un sistem de salubrizare, pentru care platim, de calitate?

Sa ne imaginam pentru o clipa, fiecare dintre noi, in fata blocului, in locul mizeriei si anomaliei pe care o prezinta containerele de azi, un spatiu frumos amenajat, cu containere ingropate, in jurul carora nu se mai simte mirosul neplacut si atat de intepator, in special in sezonul cald, in care nu mai scormonesc cainii si persoanele cu o situatie financiara precara, izolate fonic pentru a nu mai auzi zgomotul produs de aruncarea sticlei, colectate de un utilaj avangardist, complet automatizat, condus de un singur operator ce se  afla in siguranta in cabina sa, curat, fara a mai interactiona in vreun fel cu containerul, pentru a carui golire nu are nevoie decat de doua comenzi simple (stop & go) si de cateva secunde. Apoi, un utilaj ce vine si le spala cu produse de curatare, chiar la locul in care sunt amenajate.

Iar acest exercitiu de imaginatie reprezinta o realitate pe care locuitorii municipiului Slatina o traiesc de aproximativ 4 ani, din momentul in care a fost implementat sistemul EASY, produs in Italia de Nord Engineering si promovat pe piata din Romania de catre European Waste Technology. Este o realitate pe care o traiesc majoritatea tarilor occidentale si pe care o meritam cu totii, ca revansa pentru tot acest timp in care am asteptat sa se schimbe ceva.

Daca pana acum era inestetic sa vedem pe strada, din loc in loc, un container de plastic, cand va trebui sa colectam pe 5 fractii va fi, cu siguranta de cinci ori mai mult plastic inestetic.

Ar trebui sa intelegem cu totii ca trebuie sa colectam selectiv, iar gunoiului, atat de prezent in viata noastra de zi cu zi, sa ii gasim locul, spatiul si rostul fara a ne complica inutil existenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *