Becuri economice: avantaje si dezavantaje

Avantaje:
1) Consumul:
Un bec economic consuma de 5 ori mai putin ca unul incandescent care ofera aceeasi lumina si are durata de viata de 4 ori mai mare… teoretic… Dar unul de calitate este de 15 ori mai scump… Oare isi face banii?? Becurile economice de puteri diferite au preturi destul de apropiate, asa ca cel mai avantajos e sa facem un calcul cu unul de 20W care lumineaza ca unul de 100 incandescent. Sa luam ca exemplu un b.e. de 20W cu durata de viata 8000 ore, care costa 15 lei si un bec incandescent de 100W cu durata de viata 2000 ore care costa 1 leu.

Pentru 8000 de ore de iluminat cu un bec economic platim astfel:
curentul: 8000h * 20W * 0,3lei/kWh = 160kWh * 0,3 lei/kWh = 48 lei
becul: 15 lei
total: 63 lei

Pentru 8000 de ore de iluminat cu bec incandescent platim astfel:
curentul: 8000h * 100W * 0,3lei/kWh = 800kWh * 0,3 lei/kWh = 240 lei
4 becuri de 2000h: 4 lei
total: 244 lei

Diferenta mare cred ca se vede usor, mai ales ca in timp curentul se va mai scumpi…

2) Durata de viata:
Durata de viata nu constituie doar un avantaj financiar, mentionat mai sus ci ne si scuteste de a schimba becul de 4 ori mai des… unele becuri se afla in zone inaccesibile unde trebuie sa ne urcam pe scara sau sa desfacem plafoniera din suruburi, etc.

3) Nu se incinge…
Becul economic nu se incalzeste atat de tare ca unul incandescent… Asta inseamna ca nu avem limita de putere din cauza temperaturii in plafoniera sau in veioza, nu avem atat de multe musculite coapte care se aduna acolo, nu explodeaza la contactul cu un strop de apa si nu ne carbonizeaza izolatia firelor electrice din incinta… In cazul unui bec incandescent, 80% din puterea consumata se pierde prin caldura si prin radiatii IR si UV

4) Preferinta temperaturii de culoare:
Unele persoane prefera lumina alba rece, celei calde… Un bec incandescent nu poate genera lumina alba rece, nici daca este mat…

Dezavantaje:
1) Dimensiunea!!!
Un bec economic este prea lung! Nu incape de multe ori in corpul nostru de iluminat….

2) „Nu se preteaza la reglaje”
Nu putem conecta becul la un circuit cu potentiometru, cum ar fi alea de la veioza sau chiar si intrerupatoarele de camera de la care reglam intensitatea luminii. Se ard… Nu putem folosi becul economic nici cu lumina de veghe legata in serie prin intrerupator. Se incarca de la aia, flicare si in scurt timp se defecteaza.

3) De la o fluctuatie de tensiune sau din senin… se pot arde si b.e. Si atunci am aruncat 150.000 lei vechi pe geam… in loc sa arunc 10.000.

4) Marca:
Pe piata sunt o multime de producatori de becuri economice. Am cumparat unul Hu Yi Lamps cu lumina rece care cica lumineaza de 110w si consuma 22… E

adevarat ca am dat 6 lei pe el. Aiurea, e mai chior ca becul meu mat vechi de 40W. Am cumparat astazi un T&G spirala de 18W care cica lumineaza ca unul de 90W incandescent.. Am dat 10 lei pe el.. Lumineaza cam la 50-60W Un Philips isi face treaba de exemplu… Atentie la ce cumparati. La becurile incandescente, un Osram de 100W sau un Philips sau un d-ala chinezesc din piata de 7000 rol e cam acelasi lucru..

Ce parere aveti?? E cineva care foloseste de mult timp b.e., sa imi zica daca chiar tin 6 ani, daca lumineaza cat scrie pe ele s.a.m.d… Ca vreau sa le cam schimb prin casa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *