Becurile ecologice va salveaza factura la curent

Acestea utilizeaza cu pana la 80% mai putina energie si au o durata de viata mai lunga decat becurile incandescente.

Uniunea Europeana a cerut eliminarea treptata a becurilor incandescente si inlocuirea lor cu produse ecologice. Acestea utilizeaza cu pana la 80% mai putina energie si au o durata de viata mai lunga decat becurile incandescente. Datorita becurilor ecologice, factura la electricitate platita de o familie se va reduce, in medie, cu 166 de euro, intr-un singur an, la nivelul UE.

Ambalaje cu informatii complexe

Procesul de eliminare a becurilor incandescente a inceput in 2009 si continua si anul acesta, iar pentru a-i ajuta pe consumatori sa faca alegeri corecte, legislatia prevede ca ambalajele acestor pro-duse sa contina informatii complexe.

Producatorii vor fi obligati sa mentioneze durata de viata a becului, temperatura luminii, timpul de incalzire si daca lampa suporta sau nu variatii de tensiune. Pentru a veni in ajutorul consumatorului roman, APC-Romania a realizat un test comparativ pentru becurile economice.

In prezent sunt disponibile mai multe tipuri de becuri: becuri cu LED, lampi fluorescente compac-te (CFL) si becuri incandescente imbunatatite pe halogen. Una din caracteristicile acestor noi tipuri de becuri este ca sunt foarte economice. CFL-urile, de exemplu, consuma cu 65% pana la 80% mai putina energie decat becurile incandescente con-ventionale.

Becuri ecologice

Becurile incandescente imbunatatite folosesc tehnologie pe halogen si consuma cu 20% pana la 45% mai putina energie pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina, in comparatie cu becurile incandescente conventionale.

Click pe tabel pentru a mari

Lumeni sau wati?

Masurarea eficientei luminoase in wati (W) poate induce in eroare, deoarece diversele tipuri de becuri existente necesita diferite niveluri de putere pentru a produce aceeasi cantitate de lumina. Din acest motiv, este mai usor sa se masoare eficienta unui bec in termeni de flux luminos: lumeni (lm). De exemplu, 1.300-1.400 lm este echivalentul unui bec vechi cu incandescenta de 100 W.

Ambalajul becului va mentiona cantitatea de lumina prin intermediul unei pictograme care indica numarul de lumeni produsi de becul respectiv.

O pictograma referitoare la varierea tensiunii imprimata pe ambalajul fiecarui bec va va indica daca respectivul bec functioneaza sau nu cu variator de tensiune. Ar trebui intotdeauna sa verificati aceasta pictograma in cazul CFL-urilor si al LED-urilor. In tabel regasiti rezultatele cu privire la fluxul luminos pentru fiecare model.

Indicele de redare a culorilor

Becurile ecologice va salveaza factura la curent

Reprezinta capacitatea unei surse de lumina de a restitui diferitele culori ale obiectelor iluminate. El variaza intre 0 si un maxim de 100 ce corespunde luminii albe de zi si care contine toate radiatiile spectrului vizibil.

Lumina calda acasa, rece la locul de munca

Alegerea becului corespunzator pentru locurile unde va petreceti cea mai mare parte a timpului este foarte importanta. Nimeni nu vrea sa fie stresat acasa sau sa se simta adormit la locul de munca. Din acest motiv trebuie sa acordati atentie pictogramei referitoare la culoarea luminii.

In tabelul cu rezultate aceasta valoare se regaseste la criteriul de testare „Temperatura de culoare”. Masurata in grade Kelvin (K), temperatura (culoarea) luminii poate varia de la rece la calda. O valoare Kelvin mica proiecteaza o lumina mai calda, care este mai potrivita pentru camera de zi. Cu cat este mai mare valoarea Kelvin a becului, cu atat lumina produsa este mai rece. Lumina rece este preferata la locul de munca.

Durata de viata si clasa energetica

Este esential sa achizitionati becurile cu o durata lunga de viata pentru locurile in care petreceti mult timp. Asta inseamna in primul rand reducerea consumului de energie. Daca acestea rezista in timp, veti avea mai putina bataie de cap cu schimbatul lor.

Mai mult, pe ambalajul tuturor becurilor exista o eticheta ce indica mai multe clase energetice (de la A la G), care va ajuta sa identificati cele mai eficiente becuri. In prezentul test, laboratorul a verificat daca ceea ce pretinde producatorul despre clasa energetica este real. Pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina, o lampa fluorescenta compacta (clasa A) va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizata de un bec incandescent imbunatatit (clasa C).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *