Agricultura ecologica este cea mai importanta sursa de alimente sanatoase pentru populatie.
Aproximativ 150 agricultori bio din tara si din strainatate, reprezentanti ai mediului academic, factori de raspundere din institutii, asociatii agricole si societati comerciale, participa, sambata, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca la conferinta cu tema „Agricultura ecologica – concepte si realitati”, organizata de Asociatia Bioagricultorilor din Romania „Bioterra”.
Prorectorul USAMV, prof. univ. dr. Ioan Rotar, s-a referit, in comunicarea prezentata in cadrul reuniunii, la necesitatea conservarii biodiversitatii si la impactul sistemelor de productie ecologica asupra valorii agronomice si biologice a sistemelor agricole. Universitarul clujean a evidentiat ca prin consumul de produse ecologice omul isi protejeaza sanatatea.
Despre soiurile si hibrizii pentru agricultura ecologica a vorbit prof. univ dr. Ioan Has de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola din Turda, iar prof. univ. dr. Teodor Rusu de la USAMV din Cluj-Napoca a abordat tema „Agricultura ecologica in conditii climatice deosebite”.
In cursul dupa-amiezii, participantii la reuniune isi vor prezenta propriile experiente in agricultura ecologica.
Cu ocazia conferintei, la USAM a fost organizata o expozitie cu produse ecologice.
Ce fac agricultorii ecologici?
Asociatia Bioagricultorilor din Romania a fost infiintata in anul 1997 si are ca scop dezvoltarea unei retele nationale de fermieri ecologici, instruirea lor, acordarea de servicii de consultanta, asistarea fermierilor in dezvoltarea unei piete pentru desfacerea produselor ecologice, dar si educarea publicului larg in legatura cu agricultura ecologica si valorile ei. Membrii Asociatiei sunt producatori agricoli cu ferme mici, mijlocii sau mari, din toate zonele tarii, cadre didactice, specialisti in domeniul agriculturii, dar si consumatori. Asociatia este membra a Federatiei Internationale a Miscarii pentru Agricultura Ecologica (IFOAM), cu sediul la Bruxelles, si a „Avalon Network”.
Agricultura ecologica este cea mai importanta sursa de alimente sanatoase pentru populatie, precum si o solutie reala la poluarea mediului.