Beneficiile ciupercilor pentru organism

Beneficiile ciupercilor pentru organism

Ciupercile comestibile sunt nu doar gustoase, ci si de un ajutor nepretuit pentru sanatate. Cele folosite in mod normal in alimentatie sunt o sursa bogata de vitamina B2, B3 si seleniu. Contin si mai mult potasiu decat bananele.

Astfel, ajuta la scaderea tensiunii si reduc riscul unui atac cerebral. O portie (100 g) de ciuperci asigura intre 20 si 40 la suta din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejeaza inima si ajuta la tratarea anemiei.

Banalele ciuperci albe (Agaricus bisporus) pot preveni cancerul de san si pe cel de prostata. Se recomanda o portie pe zi, pe termen lung. Pe langa acestea, exista specii de ciuperci care au fost folosite de-a lungul timpului pe post de medicament.

Ciupercile Shiitake

sunt folosite de catre japonezi si de catre chinezi la tratarea racelilor si a gripelor. Au proprietatea
de a stimula imunitatea, ajuta la tratarea infectiilor si au proprietati antitumorale. Si calitatile lor nu se opresc aici: scad colesterolul, ajuta la absorbtia zaharului in sange si previn imbatranirea.

Reishi sau Ganoderma este numita si Ling Zhi, in chineza. Are si ea proprietati antitumorale, de crestere a imunitatii si de scadere a tensiunii arteriale. Luata zilnic, are un efect tonic general, poate aduce corpul la o stare de sanatate, ajutand organele sa functioneze normal. Alte proprietati: amelioreaza alergiile, inhiband histamina, imbunatateste oxigenarea organelor si sprijina buna functionare a ficatului.

Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus blazei)

este si ea o binecuvantare pentru sanatate. Este originara din Brazilia, dar a inceput sa fie cultivata pe scara larga in Japonia.

Bogata in vitamine si in minerale, mai ales fier, zinc si fibre, creste imunitatea si incetineste procesul de imbatranire. Da o stare generala de bine, creste energia si vitalitatea, previne cancerul la san. Daca deja este formata o tumoare ajuta, alaturi de tratamentul clasic, la indepartarea ei si la prevenirea metastazelor. Are si proprietati antialergice.

Cum se prepara ceaiul Kombucha

Se fac 2 litri de ceai negru sau verde din 4 pliculete de ceai. Se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se scot pliculetele si se adauga 140-200 g de zahar alb. Dupa ce s-a racit, se toarna lichidul intr-un vas de sticla. Se adauga 20 ml de solutie de la un ceai vechi Kombucha (se procura odata cu ciuperca) si, apoi, se pune cultura vie de Kombucha in lichid. Se acopera vasul cu o panza si se lasa la fermentat timp de 8-12 zile intr-un loc ferit de lumina directa. Se pune in sticle, pastrandu-se lichid pentru urmatoarea preparare.

Poti bea 3 pahare pe zi: unul dimineata pe stomacul gol (daca nu suferi de gastrita, ulcer sau de hiperaciditate), al doilea dupa o masa si ultimul inainte de culcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *