Anul trecut, a fost incendiata o suprafata de 1.165,83 de hectare de teren agricol. Garda de Mediu a aplicat 11 amenzi si 8 avertismente.
Cele mai multe amenzi au fost aplicate in judetul Calarasi – 3. In Ialomita au fost aplicate 2 amenzi, iar in Teleorman, Tulcea, Harghita, Botosani si Iasi cate o amenda, potrivit datelor furnizate evz.ro de reprezentantii Garzii de Mediu.
Legislatia in vigoare prevede amenzi pentru cei care incendiaza miristi sau terenuri agricole, de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.
„Cuantumul amenzilor aplicate de Garda Nationala de Mediu in anul 2009 pentru incendierea miristilor a fost de 262.000 lei”, se arata in raspunsul transmis evz.ro de reprezentantii Garzii de Mediu.
Raportat pe judete, situatia se prezinta astfel:
* Calarasi – 100.000 lei
* Ialomita – 9.000 lei
* Teleorman – 50.000 lei
* Tulcea – 25.000 lei
* Harghita – 3.000 lei
* Botosani – 50.000 lei
* Iasi – 25.000
Doua amenzi in trei luni
In primele trei luni ale acestui an, inspectorii Garzii de mediu au aplicat doar doua sanctiuni, in Braila si, respectiv, Mures, in valoare totala de 9.000 de lei. Cea mai mare amenda, in suma de 6.000 de lei, a fost aplicata in Braila. De asemenea, inspectorii au dat si un avertisment.
Daca terenurile agricole sunt incendiate in perioada rece a anului, respectiv in primele trei luni ale anului, arderea resturilor vegetale se face in focare punctuale, ceea ce nu afecteaza suprafete cultivate, sustin reprezentantii Garzii de Mediu.
Ariile protejate, in pericol
Insa, incendierea miristilor si a parloagelor poate degenera in incendii care sa afecteze suprafete intinse de padure sau zone forestiere si chiar zone protejate. Aceste areale sunt foarte greu de supravegheat, considera secretarul general al comisiei pentru agricultura, deputatul Marian Avram.
Chiar daca legea permite incendierea terenurilor doar in anumite conditii, iar agricultorii care nu respecta normele de protectie a mediului pot pierde subventiile, oamenii profita de sfarsitul de saptamana si de intunericul noptii pentru a practica „obiceiuri vechi, inradacinate”, dupa cum spune Avram.
„Toate aceste lucruri tin foarte mult de mentalitate. Nu constientizam ce se intampla cu poluarea la nivel mondial. Este mai ieftin sa incendiezi, decat sa cosesti un teren. Se profita si de noptile de sambata si duminica, pentru a eluda legile”, Marian Avram, secretarul general al comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor
Sursa: Evenimentul Zilei