Ministrul Laszlo Borbely a prezentat marti, 20 decembrie 2011, in cadrul unei conferinte de presa, bilantul Ministerului Mediului si Padurilor pentru anul 2011.
„Pentru prima data dupa multi ani, am putut aloca 66% din banii destinati pentru investitii in primul semestru al acestui an„, a spus ministrul cu privire la bugetul institutiei. Ministerul Mediului si Padurilor a beneficiat, in 2011, de un buget in valoare de 2.007.025.000 lei, din care 1.146.866.000 lei reprezinta suma alocata pentru cheltuieli de investitii. „Am inregistrat performante deosebite la Fondul pentru Mediu, unde am alocat contracte pentru economia verde in valoare de circa 3 miliarde de lei, de 3 ori cat bugetul Ministerului pentru investitii„, a subliniat Laszlo Borbely.
Referindu-se la programele derulate prin Administratia Fondului pentru Mediu, ministrul a apreciat ca ultimii doi ani s-au remarcat printr-o adevarata explozie in ceea ce priveste noi programe si fonduri alocate in acest domeniu . Prin programul „Rabla„ au fost scoase din uz, in ultimii doi ani, peste 300.000 de masini cu o vechime mai mare de 10 ani. Pe baza tichetelor au fost achizitionate 98.766 de masini noi, din care 41.661 din industria autohtona.
In ceea ce priveste Casa Verde pentru persoane fizice, Laszlo Borbely a anuntat ca „programul s-a dovedit a fi un succes, in ciuda opiniilor unora, atunci cand l-am pornit, ca nu va avea impact in randul cetatenilor. In anul 2011 au fost aprobate 16.146 de dosare din cele depuse in 2010, in valoare totala de 97.175.872,13 lei, iar in 2011 au fost depuse alte 23.938 de dosare. Vom continua acest program si anul viitor, cu sume importante„, a mai spus ministrul Mediului si Padurilor.
Cu privire la lucrarile de prevenire si inlaturare a efectelor inundatiilor, Laszlo Borbely a mentionat ca au fost alocate 992.570.575,73 lei, suma care a asigurat finantarea a 360 de obiective de investitii. Tot pentru infrastructura de aparare impotriva inundatiilor, in cursul anului 2011 au fost semnate si doua contracte de finantare prin POS Mediu, cu o valoare totala de peste 300 de milioane lei. „Putem spune, fara rezerve, ca in ultimii 2 ani s-au alocat cele mai mari resurse financiare din ultimii 20 ani pentru punerea in siguranta a lucrarilor de aparare existente, avariate de viiturile din anii anteriori si pentru unele lucrari noi in zonele cele mai critice„, a tinut sa precizeze Laszlo Borbely.
La categoria nemultumiri, ministrul Laszlo Borbely a mentionat in primul rand absorbtia fondurilor europene: „Chiar daca nu noi suntem implicati in implementarea proiectelor, ci autoritatile publice locale, sunt nemultumit. Totusi, anul 2011 a fost caracterizat de o crestere considerabila a numarului de proiecte aprobate, respectiv de la 160 la sfarsitul anului 2010 la 289 in prezent, si in mod evident de cresterea valorii platilor efectuate catre beneficiari. Astfel, valoarea prefinantarii s-a majorat de 1,8 ori, in timp ce platile catre beneficiari au crescut de 3,7 ori„.
O alta problema este cea a defrisarilor si a furturilor de material lemnos din paduri, domeniu pentru care a crescut numarul controalelor efectuate impreuna cu Politia si Jandarmeria. In 2011 au fost efectuate 79.923 actiuni de control si au fost formulate 2.494 sesizari penale. „Sper ca modificarea Codului Silvic, care este acum in Parlament, prin care furtul a peste 1m3 de material lemnos va deveni infractiune, fata de 5m3 cat este in prezent, va determina reducerea acestui tip de infractiune„, a reiterat ministrul Mediului si Padurilor.
Tot la categoria nemultumiri, ministrul a inclus si suspendarea Romaniei de la tranzactionarea certificatelor de CO2, dar a mentionat ca este optimist in ceea ce priveste reluarea acestei activitati in martie 2012: „In noiembrie a avut loc cea de a III-a audiere in fata Comisiei constituite in acest caz, iar membrii Comisiei au apreciat progresele realizate si au informat partea romana ca, daca studiile si reglementarile necesare vor fi finalizate, nu mai exista motive pentru a mentine suspendarea . Astfel ca, cel mai probabil in martie 2012, aceasta ar putea fi ridicata si Romania va putea tranzactiona din nou certificate.„
Laszlo Borbely a mai anuntat ca luni, 19 decembrie 2011, la Nairobi s-a decis ca Ministrul Mediului si Padurilor din Romania sa preia functia de vicepresedinte in consiliul director al UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Protectia Mediului), institutie care pregateste toate materialele pentru Rio +20. „Este foarte important sa fim acolo unde se iau deciziile la nivel inalt. Si pentru Romania este o mare realizare sa fie acolo„, a subliniat Borbely.