Bio, aproape ignorat

PAC – Reforma doar cu numele
Proiectul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC) nu asigura suficiente fonduri pentru agricultura durabila, ecologica si protectia mediului.

Noul proiect de reforma a PAC – intitulat Controlul Sanatatii PAC si prezentat marti de comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel – ar fi putut fi un punct de cotitura pentru agricultura europeana, pentru „inverzirea” acesteia, mai exact. Din pacate, pare mai degraba o incercare palida de a imbunatati un pic politica existenta, atrag atentia membrii Federatiei Internationale a Miscarii Agriculturii Organice (IFOAM), grupul european. Acestia sustin ca documentul aproape ignora cea mai sustenabila metoda de productie agricola, cea fara chimicale, ecologica, desi scopul sau era sa vina cu raspunsuri concrete la intrebarea „Cum sa facem fata noilor provocari aduse de schimbarile climatice, managementul resurselor de apa si de necesitatea apararii biodiversitatii”.

INSUFICIENT. Grupul IFOAM UE sprijina ideea Comisiei de a diminua ajutoarele destinate strict productiei (platile directe pe suprafata) si de a transfera acesti bani pentru proiecte de dezvoltare rurala si protectia mediului. Dar procentul de 8% din bugetul de plati directe, stabilit pentru a fi transferat, este mult prea mic pentru a compensa recenta diminuare a bugetului pentru dezvoltare rurala. Pentru a ajuta la imbunatatirea programelor de dezvoltare rurala a statelor membre – prin care se finanteaza si trecerea la agricultura ecologica – cota de transfer obligatorie ar fi trebuit sa fie de 20%.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente