Biogaz ecologic pentru autobuzele din Lille

  0
  415

  autobuzeIn 2008, francezii vor recicla 108.600 tone de deseuri biodegradabile.
  Orasul francez Lille va putea alimenta o veritabila „flota” de 100 de autobuze care vor merge cu carburant ecologic facut din resturile menajere aruncate de localnici. Combustibilul va fi produs la o fabrica, inaugurata ieri, unica in Europa.

  Uzina are o capacitate de patru milioane de metri cubi de biogaz ecologic pe an, suficient pentru cele 100 de autobuze, prelucrand numai resturile menajere biodegradabile. Pe langa resturile menajere, la producerea biogazului se folosesc si florile, iarba sau balariile care se tund de pe spatiile verzi ale orasului.

  Producatorii estimeaza ca pana in 2008 toate autobuzele orasului vor folosi doar acest tip de carburant. Pentru fabricarea biogazului necesar pentru toate autobuzele vor fi necesare aproximativ 108.600 tone de resturi menajere pe an. „Nu exista niciun exemplu mai bun pentru folosirea resurselor locale. Astfel, ciclul este inchis, asa cum se intampla si in natura”, a declarat Eric Quiquet, un oficial al orasului.

  Lille este al patrulea oras al Frantei, cu o populatie de 1,1 milioane de locuitori si a adoptat de timpuriu tehnologiile ecologice. In plus, atunci cand arde, metanul produce mai putin dioxid de carbon decat combustibilii traditionali.

  Uzina de biogaz din Lille, singura de acest fel din Franta, e dotata cu echipamente care sorteaza gunoiul menajer nereciclabil de cel care poate fi recuperat. Cel nereciclabil e incinerat. In 2005, Suedia a fost prima tara care a fabricat un tren care folosea biogaz ecologic. (Andreea Ofiteru)

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.