Aproape 160 milioane de lei a pus la dispozitie anul acesta Ministerul Mediului pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate. Desi in multe orase asemenea lucrari sunt necesare, doar 14% din aceste fonduri au fost folosite de autoritatile locale pana in prezent.
Daca pana acum se plangeau ca nu le ajung banii pentru modernizari, primarii au gasit o motivatie si pentru ca nu au folosit fondurile alocate: birocratia. Primarii trebuie sa deruleze procedura de proiectare si de executie, dupa care sa trimita facturile la minister pentru a fi decontata o suma de 75% din valoarea lucrarii. Daca primarii nu vor trimite facturile pana la sfarsitul anului, banii nefolositi se vor intoarce la buget, cum deja s-a intamplat in alte situatii.
„Din pacate a trebuit sa dam la bugetul de stat inapoi fonduri pentru ca nu s-au cheltuit conform prevederilor de la inceputul anului”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga. Ori, cum iarna nu-i ca vara, multe lucrari ar putea fi oprite, asa ca in majoritatea cazurilor, de abia de la anul putem spera ca vom bea apa mai curata. Romania mai are multe de facut pentru a se conforma normelor europene privind protectia mediului, in acest fel, Romania trebuie sa ajunga la standardele europene din domeniul gospodaririi apelor, iar banii din vistieria UE trebuie folositi eficient in acest scop.
Sursa: Curentul