Sahara va deveni un imens generator de electricitate

Un grup de ingineri nemti a convins guvernul de la Berlin si partenerii din jurul Mediteranei ca viitorul energiei in aceasta zona nu este energia nucleara, ci soarele.

Argumentele lor au ajuns si la Bruxelles, unde doi parlamentari europeni, Rebecca Harms si Anders Wikjman, vor organiza un colocviu, pe 28 noiembrie, pe tema unuia dintre cele mai ambitioase proiecte tehnologice ale epocii noastre.

Ideea de la care a pornit proiectul este pe cat de puternica, pe atat de simpla: Soarele lumineaza din abundenta Sahara. Daca se va putea recupera o fractiune din aceasta energie, ea ar putea acoperi o parte insemnata din necesitatile energetice ale tarilor mediteraneene, dar si europene.

Mai mult decat atat, tehnologiile solare au progresat suficient pentru ca aceasta perspectiva sa devina realista. „Deserturile calde acopera aproximativ 36 milioane de km patrati din cele 149 milioane de km patrati de terenuri uscate ale planetei. Energia solara, care genereaza in fiecare an un nou kilometru patrat de desert este, in medie, de 2,2 terawati pe ora (o mie de miliarde de wati pe ora) sau 80 de terawati pe an.

Aceasta reprezinta o cantitate de energie considerabila, avand in vedere ca doar 1 la suta din suprafata deserturilor ar fi suficient pentru a produce electricitatea necesara intregii lumi”, explica fizicianul Gerhard Knies, initiatorul proiectului TREC ( Trans-Mediterranean Revewable Energy Cooperation).
Desertul poate furniza electricitate

Ideea, lansata conceptual cu mult timp in urma, a inceput sa prinda contur in 2002, cand Gerhard Knies a contactat sectiunea germana a Clubului de la Roma. Astfel, la inceputul lui 2003, a avut loc o reuniune de experti, in urma careia guvernul a acceptat sa finanteze un studiu aprofundat in ceea ce priveste capacitatea desertului de a furniza electricitate.

Studiul, condus de reprezentanti ai Centrului Aeronautic si Spatial German si editat de inginerul Franz Trieb, a fost publicat in 2005 si 2006. Inginerul a concluzionat ca proiectul este fezabil chiar si numai cu ajutorul tehnologiilor existente.
Un proiect rentabil din punct de vedere economic

Panourile solare instalate pe terenurile aride furnizeaza electricitate pentru zonele din apropiere

Productia de energie va fi asigurata de catre centralele termice, in care niste oglinzi vor converge lumina soarelui. Caldura acesteia poate incalzi vaporii (utilizati pentru a pune in miscare turbinele), dar, in aceeasi masura, ea ar putea fi si stocata in rezervoare de sare topita, care va restitui caldura in timpul noptii.

Energia reziduala ramasa in urma productiei de electricitate ar putea servi la desaliniazarea apei de mare – o preocupare constanta in tarile din sudul Mediteranei.

Pe de alta parte, expertii estimeaza ca transportul electricitatii catre tarile din nord, in ciuda pierderilor ce ar putea avea loc pe linie, ramane totusi avantajos, in masura in care iradierea este de doua ori mai mare in desert decat ceea ce s-a putut observa in Europa. Punctul-cheie al proiectului rezida in rentabilitatea sa economica.

„Astazi, o centrala solara termica produce electricitate la un pret situat intre 0,14 si 0,18 euro pe kilowatt pe ora. Daca ar fi instalata in lume o capacitate de 5.000 de megawati, pretul s-ar putea situa intre 0,08 si 0,12 euro pe kilowatt pe ora, iar pentru 100 de gigawati, intre 0,04 si 0,06 euro pe kilowatt pe ora”, a precizat Franz Trieb.
„TREC vizeaza tocmai necesitatea dezvoltarii unei tehnologii care sa conduca la scaderea preturilor”, a subliniat Alain Ferriere, specialist in energia solara.
Ocuparea terenurilor arabile, o problema rezolvata

Deocamdata, centralele solare se numara pe degete in Spania, in Statele Unite ale Americii sau in Germania. In plus, ele se instaleaza, de obicei, in zonele agricole sau vegetale, lucru care, in ceea ce priveste mediul inconjurator, nu este deloc multumitor.

Centrala, cu o capacitate de 40 de megawati din Brendis, Germania, va acoperi de pilda 110 hectare de teren arabil cu panouri solare. Dar in desert, aceasta risipa de teren arabil este mai putin preocupanta. De aici si interesul crescut pe care il au mai multe companii de electricitate in Egipt, Maroc si Algeria asupra conceptului TREC.

Detinatoare a unui potential solar foarte important in bazinul mediteranean, Algeria a anuntat, in iunie acest an, un plan de dezvoltare in acest sens, care ar trebui sa fie pus in practica de compania NEAL (New Energy Algeria).

Pe 3 noiembrie, ministrul energiei, Chakib Khalil, a pus piatra de temelie a unei instalatii hibride ce cuprinde o centrala pe gaz cu o capacitate de 150 megawati si o centrala solara cu o capacitate de 30 megawati, in zona Hassi R”mel, in Sahara. Inaugurarea instalatiei este prevazuta pentru anul 2010.

Aceasta e doar o prima etapa spre ceea ce ar putea deveni, la termenul prevazut, o instalatie majoritar solara, odata reduse costurile de productie.

La 13 noiembrie, o alta etapa a fost realizata: presedintele director general al NEAL, Toufik Hasni, a anuntat lansarea unui proiect vizand crearea unei conexiuni electrice de 3.000 de kilometri intre Adrar, Algeria, Aix-la-Chapelle si Germania.

„Este inceputul retelei intre Europa si Magreb. Ea va trasporta electricitate, care, la termenul prevazut, va fi 80 la suta solara”, a afirmat M. Hasni intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Monde”.
Energia solara va substitui energia atomica

Pana in anul 2020, toate tarile UE trebuie sa-si obtina energia electrica din surse regenerabile, obiectivele putand fi atinse odata cu dezvoltarea unei astfel de retele.

Ramane totusi de vazut care ar putea fi consecintele negative asupra mediului pe care le-ar putea avea crearea unei retele de inalta tensiune intre Magreb si Europa. Pe de alta parte, recurgerea la energia solara ar putea contribui la rezolvarea multor probleme cu care se confrunta tarile arabe la ora actuala.

In plus, proiectul TREC are in vedere si crearea unei centrale solare in desertul Sinao¯ pentru a alimentarea Fasiei Gaza, aflata intr-o lipsa acuta de electricitate.

In orice caz, dezvoltarea energiei solare ar putea servi cauza pacii, devenind un substitut credibil al energiei nucleare, care provoaca in prezent tensiuni cu state precum Iran si Coreea de Nord, care sunt banuite ca se „ascund” in spatele necesitatii de energie si folosesc tehnologia nucleara in scopuri militare.
Energie electrica din lumina Soarelui

Doua tehnici permit producerea de electricitate avand ca sursa principala Soarele: prima, fotovoltaica, a doua, termica. Cea dintai converteste direct lumina in electricitate, fiind mai potrivita pentru acoperisurile caselor, dar nu produce o cantitate foarte importanta de electricitate. Cea de-a doua, insa, utilizeaza energia solara pentru incalzirea apei.

Aceasta din urma permite ridicarea de centrale puternice (cu o capacitate de pana la 100 de megawati), dar necesita si o suprafata de sol importanta (in jur de doua hectare pentru fiecare megawatt). Energia solara reprezinta, la momentul actual, 0,04 la suta din consumul mondial de electricitate. Dupa parerile promotorilor proiectului TREC, in jur de 25 la suta din electricitatea europeana ar putea fi furnizata in 2050 de catre 19.000 km² din Sahara, adica de o miime din suprafata sa globala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *