Biserica Ortodoxa lupta pentru protectia mediului

Poate religia sa ajute la prevenirea dezastrelor ecologice? Liderul Bisericii Ortodoxe crede ca da, ca si lider spiritual a 300 de milioane de oameni, el are o influenta mai mare asupra oamenilor decat politicienii, conform raportului Riazat Butt.

Pentru multi pelegrini care merg sa se inchine la biserica St George din Istanbul, candelabrele din cristal, norii de tamaie, icoanele si sobrietatea lacasului, cantecele liturgice, enigmaticii episcopi imbracati in negru reprezinta principala atractie pentru prea putin cunoscutul district din metropola turca.

Totusi aceast lacas pastreaza inca o semnificatie spirituala inalta pentru crestini intr-o tara majoritar musulmana. Pe o strada prafuita, cu magazine si cafenele se ajunge la una dintre cele mai influente personalitati ce lupta impotriva schimbarilor climatice si a saraciei din lume.

Sanctitatea sa, Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, este liderul spiritual a 300 de milioane de crestini ortodocsi si cel de-al 270-lea urmas al Apostolului Andrei.El este, deasemenea un luptator in probleme de mediu, sustinator al zonelor care se confrunta cu astfel de probleme, precum cele din jurul Amazonului si cele Arctice, ca si cap al bisericii sa le confrunte cu cele mai bune tehnici ale stiintei.

Dupa ce a anuntat pe insula Egee ca poluarea mediului ar trebui cosiderata un pacat, a adaugat ca poluarea apelor va fi „noua apocalipsa”, tragand astfel un semnal de alarma.

In varsta de 68 de ani, Preasfintia sa, vorbeste cu modestie despre realizarile sale in calitate de luptator impotriva schimbarilor climatice. Astfel, s-a numarat printre participantii la simpozioanele de mediu, unde s-a pus problema defrisarilor padurilor amazoniene din Brazilia in scopul cultivarii soia, a atras atentia si guvernului albanez asupra toxicitatii deseurilor aruncate in Portul Romano de pe Coasta Adriatica.

„Am reusit pana acum”, spune el. „Patriarhia a primit numeroase premii pentru activitatile sale. Asta inseamna ca eforturile noastre sunt recunoscute la nivel international. La inceput am discutat de probleme ecologice, mai apoi de crize ecologice, iar acum vorbim de catastrofe ecologice.”

Cu un deceniu in urma, spune el, oamenii erau derutati de conexiunile pe care el a incercat sa le stabilesca. Persoanele religioase erau indiferente, sau chiar ostile, fata de stiinta. Oamenii de stiinta si ecologistii pot sesiza diferente intre relatiile dintre lumea lor si lumea crestina. Astfel, se impune ca un lider religios sa se preocupe de problema poluarii si de problema schimbarilor climatice. „Fiecare produs pe care il facem si de care ne bucuram, precum hartia pe care scriem, prelucrarea carnii si sustinerea cultivarii soia, la fiecare am scazut un arbore, fiecare cladire pe care o construim, fiecare sosea pe care calatorim, modifica definitiv procesul de creatie. Aceasta modificare, sau mai bine o putem numii abuz asupra creatie, produce o diferenta fundamentala intre umanitate, natura si economie.

Economia umana,explica el, degradeaza si distruge, dar economia naturala este ciclica, iar economia lui Dumnezeu este compasiunea.

Sever in problemele de mediu, Bartolomeu I este un geniu, fiind un om care inspira caldura si atentie. Dar sa fi patriarh nu este tocmai un job, mai ales in Turcia unde legea nu-ti permite sa umbli in roba pe starda. In ciuda acestui fapt, si a dificultatilor intampinate datorita apartenentei la un grup religios minoritar, el profita de influenta sa, implicandu-se in campaniile dedicate protectiei mediului. Gandirea si implicarea acestuia, evidentiata in mesajul lui, este direct proportionala cu ideea ca liderii religiosi sunt in masura sa aiba un impact mai mare, asupra enoriasilor,  decat politicienii sau celebritatile.

Potrivit Agentiei de Mediu, care a dat publicitatii o lista cu actiunile desfasurate anul trecut, o grupare religioasa a avut mai multe reusite decat acordul incheiat la Kyoto, privind reglementarea emisiilor. Intr-adevar, agentia a plasat pe locul doi actiunea aliantei crestine, dintr-o lista cu 50 de actiuni menite sa salveze planeta, precum mai putine zboruri, energie regenerabila, si introducerea taxelor pentru mediu.

Nick Reeves, director executiv al Agentiei de apa si protectie mediului, care a ajutat agentia sa intocmeasca aceasta lista, a declarat ca aliantele crestine au tacut prea mult in aceste probleme. „Este timpul sa le recunoastem contributiile lor in problemele de mediu, ce ne amintesc ca avem o responsabilitate fata de planeta si fata de mentinerea echilibrului planetar.”

El a mai adaugat ca, desi, majoritatea grupurilor religioase au o politica privind protectia mediului, ele trebuie sa insiste mai mult pentru a avea impactul dorit. „Ei vorbesc pentru milioane de oameni. Este necesara o promovare mai puternica a muncii lor.”

In ultimii cinci ani,Bartolomeu I, a angajat nave de croaziera unde a desfasurat numeroase conferinte de mediu, la care au participat fete bisericesti de la diferite culte, oameni de stiinta si politicieni. Urmatorul simpozion se va desfasura pe 29 aprilie, pe Nil, sub patronajul sfintiei sale, actiune la care va lua parte si Ban Ki-Moon, presedintele UN, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Bartolomeu I se considera un pionier. „Nu cred ca sunt atat de puternic incat sa pot schimba lumea. Trebuie sa continuam sa luptam. Cu totii suntem vinovati. Fiecare dintre noi are un rol mai mare sau mai mic in actiunea de distrugere a mediului.”

sursa: http://guardian.co.uk/environement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *