Poluarea solului si a apei cu nitrati devine o problema din ce in ce mai grava in Romania. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca situatia este scapata de sub control deoarece legislatia nu obliga autoritatile locale sa ia masuri concrete cu privire la depozitarea deseurilor rezultate de la animale. Cele mai mari probleme sunt in mediul rural, unde nu exista nicio regula.
In Romania peste 1.900 de localitati sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Ministerul Mediului si Padurilor a lansat Campania de sensibilizare si constientizare a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in Bazinul Hidrografic Mures.
Proiectul este derulat impreuna cu Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.
„Exista o problema cu nitratii in Romania. Este o problema de informare si de educatie. Nu poti sa faci educatie si informare pana nu creezi aceste facilitati”,a declarat Manuela Udreanu, reprezentant Ministerul Mediului si Padurilor
Nitratii scad rezistenta generala a organismului, iar consumul de apa poluata cu aceasta substanta poate duce chiar la deces.
„O data cu trecerea la o zootehnie intensiva fara a se lua masuri au inceput sa apara problemele cu acesti compusi”, a declarat Danut Stefanescu, dir. gen. APM Mures.
Pentru ca nu exista o legislatie clara in acest sens, ramane la latitudinea fiecarui fermier sa amenajeze platforme speciale pe care sa fie depozitate dejectiile animale.
In cadrul Proiectului au fost date in folosinta inca de la sfarsitul anului trecut 14 platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, iar pana in august 2013 vor fi receptionate inca 40 de platforme de colectare.