Bombe atomice deasupra Romaniei: Americanii au luat uraniul si l-au dus in Rusia

  0
  710

  Institutul de Fizica Atomica ne-a confirmat ca Statele Unite au platit 11,5 milioane de dolari pentru a transporta cu doua avioane rusesti 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit spre depozite din Rusia. Uraniul ar fi fost suficient pentru doua bombe atomice.
  uraniu imbogatit
  Este pentru prima data in istorie cand materiale atat de periculoase au fost transportate pe calea aerului. Daca avionul se prabusea, multi romani nu se mai trezeau. Uraniul puternic imbogatit provine de la reactoarele de la Pitesti si Magurele. „Peste 50 de kilograme de uraniu puternic imbogatit au fost transportate pe 29 si 30 iunie in siguranta catre Rusia. Suntem mandri ca Romania este o tara care da un exemplu in acest sens in regiune. Este una din cele mai complexe misiuni pe care am efectuat-o si a avut un grad ridicat de confidentialitate”, a spus Andrew Bieniawski, responsabil pentru reducerea amenintarilor globale in cadrul Agentiei Americane pentru Securitate Nucleara (NNSA), care functioneaza in cadrul Departamentului pentru Energie. Asistenta tehnica si banii pentru avionul rusesc au fost asigurati de Statele Unite.

  O tara fruntasa, la ordinul lui Obama
  Bieniawski a precizat ca din cele 50 de kilograme de uraniu se puteau realiza doua bombe nucleare. Au fost doua transporturi aproape simultane: 30 de kilograme de uraniu inalt imbogatit s-au luat de la reactorul din Pitesti si s-au dus la depozitul securizat de la Dimitrovgrad; 23,7 kilograme de uraniu uzat s-au luat de la Magurele si s-au dus la depozitul de la Maiak, nu departe de Celiabinsk. Uraniul de la Magurele s-a pus in 18 containere rusesti TUK-19, a fost dus cu un convoi blindat la aeroportul Otopeni si incarcat intr-un avion Antonov-124. A plecat luni dimineata la ora 8.30 si a aterizat la destinatie luni seara. Uraniul de la Pitesti a fost pus duminica in doua containere TUK-S14, a fost incarcat intr-un avion rusesc IL-76 la ora 9.34 si a aterizat in Rusia duminica seara. Americanii au achitat si unele salarii din Romania pentru aceasta operatiune. Romania este printre primele 14 tari din lume care au finalizat cedarea uraniului. Este si prima tara care a efectuat aceasta operatiune in timpul mandatului lui Obama. Bieniawski sustine ca insusi Obama a solicitat sa se foloseasca avioane pentru transportul rapid al uraniului, vrand sa incheie evacuarea in patru ani. Metoda brevetata la Bucuresti va fi extinsa si la alte tari. Vajda Borbala, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare, a mentionat ca proiectul a inceput cu cinci ani in urma, cand s-a semnat un acord intre SUA si Romania. Pe 17 februarie 2009, Romania a semnat un acord in acest sens si cu Rusia. Generalul Olimpiador Antonescu de la Jandarmeria Romana a asigurat transportul pe timp de noapte in conditii meteo nefavorabile, prin zone foarte populate din Bucuresti. Americanii au convingerea ca Rusia nu va folosi uraniul in scopuri militare. Peste o saptamana, Barack Obama va fi primit la Moscova de Dmitri Medvedev, iar discutiile se vor axa si pe tema armelor nucleare. „Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara a anuntat evacuarea din Romania a ultimului transport de uraniu puternic imbogatit de origine ruseasca. Materialul a fost repatriat in Rusia cu un transport aerian, in vederea stocarii in doua depozite de combustibil nuclear securizate.
  Astfel, Romania a devenit prima tara din care este evacuat uraniul puternic imbogatit dupa ce presedintele Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Totodata, acesta a fost primul transport de combustibil uzat efectuat cu avionul, modalitate ce va asigura accelerarea eforturilor de indeplinire a obiectivelor presedintelui. Cu aceste transporturi, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit a fost evacuat din Romania”, a comunicat Thomas D”Agostino, Directorul NNSA.. Au mai procedat ca Romania: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Tailanda.

  Material pentru bombe nucleare, extrem de radioactiv
  Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizica Atomica, ne-a spus ca uraniul cedat rusilor nu are valoare comerciala. Exista modalitatea transportului pe calea ferata, dar numai portul de la Murmansk avea licenta pentru a primi materiale nucleare. Daca optam pentru transportul pe calea ferata, trebuia sa incheiem un acord cu Ucraina si iarasi se tergiversa. Transportul aerian era cea mai sigura si mai rapida solutie. Datele au fost secrete si operatiunea s-a pregatit foarte bine. Jandarmeria si SRI au preluat incarcatura.

  Rep.: De unde provine uraniul nostru puternic imbogatit?
  N.Z.: L-am cumparat cu acte in regula din Uniunea Sovietica dupa 1980. Acum exista un tratat ruso-american, prin care cele doua puteri isi iau acasa combustibilii nucleari puternic imbogatiti. America a efectuat aceasta actiune. Rusii trebuie sa mai ia materiale radioactive din Belarus, Ucraina, Vietnam, Uzbekistan, Libia si Egipt. Uraniul trimis de noi in Rusia nu are valoare comerciala, este combustibil ars. Este acelasi uraniu folosit pentru bombe, este o cantitate mica, dar e extrem de radioactiv. Daca ar fi nimerit in mainile unor teroristi, ar fi devenit arme catastrofale. La reactorul de la Magurele, mai exista uraniu slab imbogatit, care nu face obiectul acordului ruso-american. In anii ce vin, Romania trebuie sa rezolve si cu acest uraniu.

  Rep.: Are vreo legatura cu asa-zisul program secret de inarmare nucleara al lui Nicolae Ceausescu?
  N.Z.: Nici vorba. Este un combustibil ars, fara valoare comerciala.

  Sursa: Gardianul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.