BP va plati 4,5 miliarde de dolari Statelor Unite in urma scurgerii de petrol din 2010

BP va pl?ti 4,5 miliarde de dolari Statelor Unite în urma scurgerii de petrol din 2010
BP va plati 4,5 miliarde de dolari Statelor Unite in urma scurgerii de petrol din 2010
BP va plati 4,5 miliarde de dolari Statelor Unite in urma scurgerii de petrol din 2010

Un judecator american a aprobat marti acordul realizat intre BP si autoritatile americane, in care compania petroliera britanica se angajeaza sa plateasca peste 4,5 miliarde de dolari si sa isi recunoasca vinovatia pentru scurgerea de petrol care a afectat Golful Mexic in 2010.

Acest acord prevede in schimb abandonarea anchetei penale federale americane impotriva grupului, care trebuie, cu toate acestea, sa apara din nou la 25 februarie in fata unui tribunal din New Orleans pentru un proces civil care l-ar putea costa pana la 18 miliarde de dolari in plus daca este gasit vinovat pentru neglijenta.

Explozia de la 20 aprilie 2010 de la platforma Deepwater Horizon, aflata la 80 de kilometri in largul New Orleans in sudul Statelor Unite, s-a soldat cu 11 morti si a raspandit sute de milioane de litri de titei in golful Mexic, pana la inchiderea puturilor patru luni mai tarziu.

BP a incheiat deja un acord amiabil de 7,8 miliarde de dolari cu victimele devarsarii de petrol.

In cadrul audierii de marti de la New Orleans, vicepresedintele BP America Luke Keller si-a cerut scuze in fata familiilor victimelor accidentului, conform unui comunicat al grupului.

„Acordul nostru de a pleda vinovati o arata clar, BP intelege si recunoaste rolul sau in aceasta tragedie”, a declarat acesta. „BP regreta de asemenea toate daunele cauzate mediului din cauza deversarii”, a continuat acesta.

In noiembrie, grupul a pledat vinovat pentru cele 11 capete de acuzare de omucidere din culpa, doua acuzatii de incalcare a legilor de protectie a mediului si o acuzatie de obstructionare a Congresului.

Grupul si-a semnalat deja intentia de a solicita daune de la proprietarul platformei, grupul elvetian Transocean – care s-a angajat sa plateasca 1.4 miliarde de dolari in cadrul unei alte proceduri de asumare a vinovatiei – si subcontractantului sau, Halliburton, care a realizat cofrajul de ciment al platformei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *