Politistii satmareni constata aproape saptamanal cate doua infractiuni de braconaj cinegetic sau piscicol

Politistii satmareni constata aproape saptamanal cate doua infractiuni de braconaj cinegetic sau piscicol

Braconierii par tot mai hotarati sa decimeze fauna din padurile si apele judetului. Politistii satmareni constata aproape saptamanal cate o infractiune de braconaj, fie cinegetic, fie piscicol. Infractiunile de braconaj cinegetic sunt aproape de doua ori mai multe la numar decat cele piscicole. Rusinos este faptul ca in numeroase cazuri braconierii se dovedesc a fi vanatori afiliati la diverse asociatii de profil, care incearca sa impuste animale salbatice fara sa-si scoata autorizatie. Cei care nu detin arme de vanatoare incearca sa braconeze cu ajutorul ogarilor. Nici fauna din apele curgatoare si statatoare ale judetului nu este mai ferita de braconieri. Numerosi satmareni sunt prinsi fie pescuind in perioada de prohibitie, fie pescuind fara permis.

Vanatoare cu ogari
Una dintre cele mai simple metode ale braconierilor o constituie vanatoarea cu ogari. De altfel, politistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase au depistat in cursul lunii februarie trei barbati cu varste intre 28 si 31 de ani care participau la o vanatoare neautorizata, folosind pentru urmarirea vanatului trei caini rasa ogar. Cei trei barbati din localitatea Bercu Nou au fost surprinsi de politisti pe fondul de vanatoare Micula. Cei trei s-au ales cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de braconaj cinegetic, iar cainii gasiti impreuna cu ei au fost preluati in custodie de autoritati.
Peste o saptamana, politistii au depistat pe fondul de vanatoare Amati un alt barbat in varsta de 45 de ani, care avea asupra sa un iepure si era insotit de un caine ogar. Pe numele acestuia a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de braconaj cinegetic, conform Legii privind vanatoarea si a protectiei fondului cinegetic.

Vanatori prinsi la… braconaj
Chiar si vanatorii autorizati se dedau uneori la acte de braconaj. De multe ori, acestia vaneaza fara sa scoata autorizatie pe fondurile de vanatoare detinute de asociatiile din care fac parte. In luna martie a acestui an, politistii au depistat trei vanatori pe fondul de vanatoare Hurezu Mare. Politia a fost sesizata cu privire la faptul ca in zona padurii Racova a fost impuscat si ulterior abandonat un caprior, fiind identificati toti cei trei participanti la actul de braconaj. Politistii au intocmit pe numele celor trei acte premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul comiterii infractiunilor de uz de arma letala fara drept si braconaj cinegetic.
In septembrie 2011, secretarul clubului careian al Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Satu Mare, Stefan Kohan, a fost prins braconand la lumina farurilor in apropierea localitatii Boghis. In masina de teren, in care se afla impreuna cu un alt vanator, politistii au gasit un caprior jupuit si eviscerat. Mai grav este faptul ca secretarul vanatorilor careieni a braconat pe fondul de vanatoare administrat de o alta asociatie de vanatori.

Pescuit ilegal in perioada de prohibitie
De actele de braconaj nu scapa nici pestii din raurile si lacurile din judet. In aprilie, politistii au depistat cinci persoane care pescuiau pe raul Tur, pe raza comunei Bixad, in perioada de prohibitie. Asupra persoanelor depistate in flagrant a fost gasita cantitatea de 12 kg de caras. Pe numele celor cinci barbati au fost intocmite dosare penale pentru comiterea infractiunii de braconaj piscicol. De asemenea, s-a procedat la confiscarea unditelor folosite la pescuit si a cantitatii de peste gasite asupra suspectilor. In aprilie, politistii au prins un barbat din Boinesti in Gherta in timp ce comercializa sapte kilograme de peste, fara documente de justificare a marfii. Politistii au confiscat pestele braconat si au intocmit dosar penal pe numele barbatului.
Tot in aprilie, in localitatea Remetea Oas, politistii au identificat trei persoane care pescuiau pe raul Tur, desi in perioada respectiva era instituita prohibitia. Pe numele celor trei pescari s-au intocmit dosare penale pentru infractiunea de braconaj piscicol.

Doi braconieri pe saptamana
In primele sase luni ale acestui an, politistii satmareni au constatat 42 de infractiuni de braconaj, dintre care 26 de braconaj cinegetic si 16 de braconaj piscicol, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Satu Mare, inspectorul Roxana Cristea. La un simplu calcul rezulta ca politistii constata sapte infractiuni de braconaj pe luna, respectiv aproape doua pe saptamana. Politistii satmareni au organizat pe aceasta linie 146 de actiuni, alaturi de alte institutii cu atributii in acest domeniu, spre exemplu Garda de Mediu, asociatiile vanatorilor si pescarilor. In prima parte a anului, lucratorii IPJ Satu Marte au aplicat sanctiuni contraventionale in cuantum de peste 12.000 lei, fiind confiscate 67 kg de peste si de vanat.

Jandarmii, paznici numai la peste
Incepand cu luna octombrie a anului 2009, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane sunt abilitati sa constate numai contraventii si sa aplice sanctiuni prevazute in OUG nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura. Astfel, incepand cu data respectiva constatarea faptelor de natura penala nu mai este de competenta ofiterilor si a subofiterilor din cadrul Jandarmeriei Romane, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Satu Mare, locotenentul Camelia Lucut.
In schimb, de la inceputul acestui an si pana in prezent, cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Satu Mare au aplicat 15 sanctiuni contraventionale in temeiul prevederilor OUG nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura. Dintre acestea, 10 sunt avertismente, iar 5 amenzi in valoare totala de 1.350 lei, ne-a transmis locotenentul Camelia Lucut.
Incepand cu luna octombrie a anului 2009, ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane sunt abilitati sa constate numai contraventii si sa aplice sanctiuni prevazute in OUG nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura. Astfel, incepand cu data respectiva constatarea faptelor de natura penala nu mai este de competenta ofiterilor si a subofiterilor din cadrul Jandarmeriei Romane, ne-a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Satu Mare, locotenentul Camelia Lucut.
In schimb, de la inceputul acestui an si pana in prezent, cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judetean Satu Mare au aplicat 15 sanctiuni contraventionale in temeiul prevederilor OUG nr.23 din 5 martie 2008 privind pescuitul si acvacultura. Dintre acestea, 10 sunt avertismente, iar 5 amenzi in valoare totala de 1.350 lei, ne-a transmis locotenentul Camelia Lucut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *