„Erau 30-40 chiar langa casa mea. Am crezut ca ma omoara”, povesteste o localnica din Susani. Conform legii, mistretii nu pot fi impuscati de sateni. Sute de animale ies din padure in miezul zilei, distrugand suprafete mari de porumb.
Zeci de hectare de culturi de porumb din comuna Susani (Valcea) sunt distruse anual de porcii de mistreti care coboara cu sutele din padure. Acolo unde intra, fac prapad.
Tot porumbul e mancat. Taranii si-l taie singuri, de disperare
Animalele salbatice pleaca din padure in cautarea de hrana. Satenii se tem de mistreti in special de scroafele cu pui care sunt foarte periculoase. „Scroafele se infoaie si fac urat. Nu-i hranesc, de aia pleaca porcii din padure. O sa ajunga sa ne omoare pe camp daca nu vin sa-i impuste”, este de parere Niculina Curiman, localnic.
In mai putin de doua saptamani, mistretii coboara din padure noapte de noapte si au distrus porumbul de pe zeci de hectare. „Nici nutret de vite nu mai ramane pe camp, distrug tot. Eu am taiat porumbii verzi ca sa fac macar coceni pentru asternut de iarna la vite”, spune Gheorghe Burdusel.
Localnicii n-au voie sa-i impuste! Directorul Romsilva habar n-are de situatie
Localnicii sunt disperati, nu stiu ce sa faca pentru a-si salva culturile si asa afectate de seceta. Unii si-au pus sperietori in lanurile de porumb, altii si-au inchis culturile, iar cei curajosi stau noaptea de paza, in camp. Aprind focuri si bat din talangi ca sa alunge animalele salbatice.
„Au ajuns pana langa casa, erau 30–40 de porci. Am crezut ca fac infarct, am strigat la toti vecinii sa vina sa ma ajute sa-i alung. Suntem in pericol si nimeni nu ne ajuta. Noi nu putem sa-i omoram pentru ca intram la puscarie”, spune Maria Popescu.
Autoritatile locale se limiteaza doar la a constata ca porcii mistreti distrug culturile iar oamenii raman cu paguba in fiecare an. „Daca tot fac rau in fiecare an si nu le plateste nimeni paguba, cei de la Ocolul Silvic ar trebui sa le dea oamenilor cate un porc mitret cadou”, este de parere primarul Gheorghe Staiu.
Singurii care pot rezolva problema sunt reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Valcea, acestia pot organiza vanatori, insa pana in prezent nu au fost informati ca porcii mistreti au ajuns pana in curtile localnicilor. „Nici nu am stiut ca sunt probleme la Susani cu mitretii. Cand ma intorc din delegatie, am sa ma ocup personal”, a promis Adam Jinaru, director tehnic ITSRV Valcea.