Braconierii, „vanati” cu camerele video

0
1341

Asociatia „Lupul Cenusiu” a montat sisteme de urmarire pe domeniile din Parcul Ceahlau pentru prevenirea vanatorii ilegale. Cazurile tot mai frecvente de braconaj si incapacitatea politiei de a face fata situatiei au fost motivele pentru care organizatia a luat aceasta masura.dusmanii mistretilor

„Dusmanii” mistretilor vor fi supravegheati cu ajutorul unor sisteme performante Prima asociatie de vanatoare din tara care a decis sa ia masuri concrete pentru stoparea braconajului este „Lupul Cenusiu” ce administreaza fondul cinegetic Schit de pe raza comunei Ceahlau.

„Avem deja montate doua camere de supraveghere pentru probe si, in functie de rezultate, peste doua saptamani vom aduce si celelalte camere, pe care le vom amplasa pe raza fondului de vanatoare”, spune Raul Papalicef, vicepresedintele asociatiei.

Acesta a precizat ca sistemul cu camere video este unul performant. Inregistrarea porneste imediat ce senzorii detecteaza miscare in raza de actiune.

Camerele, rezistente la frig

„Camerele sunt minuscule, au antena si leduri pentru detectarea miscarii, inclusiv pe timp de noapte. Sunt izolate si rezistente de la temperaturi de -20 de grade Celsius pana la 50 de grade”, mai spune Papalicef. Pentru a fi eficiente, camerele vor fi amplasate in zone unde pot fi intalnite animale si la terminalele drumurilor. Vor fi insa mutate periodic in diferite zone.

Reprezentantii asociatiei de vanatoare au decis sa impanzeasca aceste camere prin padure deoarece cazurile de braconaj sunt tot mai frecvente in Parcul National Ceahlau.

Ultimul caz a fost inregistrat in urma cu doua saptamani, cand un martor a vazut doua persoane cu o arma pe masivul Ceahlau, dupa care a auzit si focuri de pusca. Desi echipele de paza, Jandarmi si Salvamont, au descoperit doi barbati campati intr-un cort langa care s-a gasit munitie nefolosita, persoanele nu au putut fi acuzate de tentativa de braconaj pentru ca lipsea arma si animalul vanat.

„Munitia a fost preluata de politistii de la serviciul specializat si se face cercetarea balistica”, a precizat inspectorul principal Catalina Badeanu, purtatorul de cuvant al Politiei Neamt. „Scopul nostru este de a preveni astfel de cazuri. In plus, putem veni in ajutorul organelor de ancheta, care solutioneaza multe dosare cu -Autor Necunoscut-„, mai spune reprezentantul asociatiei de vanatoare.

Amplasarea sistemului

Camerele vor fi puse in zone unde pot fi intalnite animale. Vor fi insa mutate periodic in alte locuri. Camerele sunt minuscule, au antena si leduri pentru detectarea miscarii, inclusiv pe timp de noapte.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.