Braconierii in actiune

Este iarna. Cu toate ca multe balti, dar si mare parte a Deltei, sunt bocna, braconierii prind din greu sute de kilograme de peste, chiar si din specii la care pescuitul este interzis in aceasta perioada.braconaj

In numai patru zile, intre 13 si 16 ianuarie, Politia Deltei Dunarii a confiscat sase kilometri de plase folosite pentru braconaj si 465 de kilograme de peste si icre. Impreuna cu IJPF Tulcea si Garda de Mediu s-au efectuat peste 20 de actiuni si controale, atat in zona terestra a Deltei, cat si pe apa. Au fost verificate 280 de persoane, 118 autovehicule si 49 de ambarcatiuni. Politistii au constatat 11 infractiuni si au inceput cercetarile impotriva a 14 persoane. Au fost ridicate doua ambarcatiuni, un motor de ambarcatiune si trei autovehicule folosite la braconaj. Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, filiala Tulcea, ne-au declarat ca in zilele urmatoare vor fi organizate ample actiuni antibraconaj in tot judetul, dar mai ales in Delta. Aceasta pentru ca braconierii profita de conditiile grele de circulatie a navelor de control pe timp de iarna.

Anul 2009 a fost un an de varf pentru braconieri. Potrivit datelor centralizate de Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, au fost confiscate de la braconieri aproape 23 de tone de peste (opt tone numai in Tulcea), din care 150 de kilograme de sturion. Politistii au mai confiscat si aproape 700 de kilograme de icre. In timpul actiunilor antibraconaj au fost retinute, printre altele, 93 ambarcatiuni, aproape 64 de kilometri de plase monofilament care sunt interzise la pescuit. Au fost constatate 1.047 de infractiuni de braconaj piscicol si amenzi de 344.550 de lei. Aceasta nu-i impiedica cu nimic insa pe cei hotarati sa practice braconajul. Actioneaza de multe ori chiar sub privirile autoritatilor. Problema cea mai mare apare insa cand dosarele ajung pe masa procurorilor. Mai toate dosarele penale intocmite de politisti pentru braconaj au fost frumos clasate de catre procurori prin neinceperea urmaririi penale. Astfel ca infractorii au ramas doar cu o amenda adminstrativa. Acest mod al procurorilor de a finaliza o ancheta ii indeamna practic pe braconieri sa-si vada nestingheriti de treaba. Si, mai mult, sa devina agresivi.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *