Sa invingem gerul, cu bucatele potrivite

Care sunt alimentele miraculoase, sanatoase si suficient de puternice pentru a proteja impotriva temperaturilor extreme? Leacuri babesti sau ingrediente testate stiintific?zapada ger

Cu cat mercurul scade mai abrupt in termometre, cu atat se umplu mai abitir oalele si farfuriile. Exista o conceptie veche de cand lumea care spune ca, pe timp de iarna, organismul trebuie sa-si asigure rezerve de… grasime. Mancarea, in orice forma ar fi, incalzeste. Asa ca mesele trebuie sa fie mai mult decat indestulatoare, iar portiile extrem de generoase. Nu este cu totul neobisnuit ca pe mese sa se afle bucati dolofane de slaninuta cu ceapa, sarmalute cu multa afumatura si ciorbe dintr-o gaina bine crescuta si impanata. Ele actioneaza ca o plapumioara care sa tina departe zapada si gerul. Aceste alimente nu va feresc insa de raceli si de alte complicatii pulmonare caracteristice expunerii prelungite la temperaturi negative. Pe de alta parte, o data cu iesirea din iarna, veti avea nevoie de vointa, diete insotite de exercitii fizice, pentru a reveni la normal.

GRASIMI PROTECTOARE
Tineti la silueta si totusi vreti sa apelati la grasimi impotriva frigului? Exista solutii. Grasimile bune (sunt luate aici in calcul cele vegetale sau provenite din carnea de peste) si proteinele sunt adevarate capcane pentru energie. Le stocheaza, eliminandu-le apoi treptat, atat cat este necesar. In acelasi timp,, asigura o bariera impotriva frigului, eliberandu-se caldura si ajutand organismul sa se simta confortabil. Cat mai multe preparate pe baza de peste (poate fi pregatit in atat de multe feluri incat nu cred ca veti avea vreodata probleme sa descoperiti o reteta care sa va tina de … cald). In special daca e vorba de peste oceanic. Un alt sfat: nici o zi fara supe de legume (si nu doar cu cartofi, existand si alte variante, precum ciupercile, mazarea si fasolea, care pot fi procurate in stare congelata, pastrandu-si insa in mare parte proprietatile) sau de carne (pui sau peste). Precum cafeaua de dimineata, care are rol energizant, supa calda, servita simpla sau cu crutoane, incalzeste si ofera o stare de bine. Pe de alta parte, nu trebuie uitata nevoia de hidratare. Chiar daca este iarna, organismul are nevoie de aproape aceeasi cantitate de lichide ca si vara. Vinovat este aerul rece si uscat. Numai ca de aceasta data vor fi preferate ceaiurile calde. Dar nici foarte calde, pentru ca transpiram si pierdem energie! In nici un caz nu se recomanda bauturile alcoolice, care creeaza o falsa si trecatoare senzatie de caldura.

PROTEINE SALVATOARE
Cu alte cuvinte, carne si oua. Specialistii au ajuns la concluzia ca, in cazul oualor, este bine ca albusul sa fie intotdeauna bine facut, iar galbenusul, sa nu fie foarte bine tratat termic. Ideale ar fi ouale ochi prajite in tigaie sau fierte in apa (ochiuri romanesti), galbenusul cleios prezervand proteina de care are nevoie organismul. Sau ati putea gusta pasta carbonara, servite in vas de lut, peste care se sparge un ou intreg crud. Se amesteca bine si poti sa fii sigur ca ai obtinut o arma eficienta impotriva frigului.

CONDIMENTE ARZATOARE
Amatorii de preparate specifice bucatariei asiatice (thailandeza, indiana, malaysiana etc.) au simtit pe pielea lor caldura. Ardeii iuti, curry, ghimbirul, garam masala, toate acestea, adaugate in anumite cantitati si amestecuri, detoxifiaza organismul, anuleaza grasimile „rele” si normalizeaza circulatia sangelui.

INTARIREA SISTEMULUI IMUNITAR
Cred ca aceasta este o alta idee de baza in jurul careia trebuie creionata o dieta de minus multe grade. In primul rand, citrice: cat mai multe portocale, mandarine si lamai, pregatite dupa plac. Importante sunt de fapt vitaminele asimilate de organism si mai putin forma in care se servesc, asa ca nu va chinuiti sa pregatiti cine stie ce retete complicate. Fructele trebuie sa fie la fel de simplu de servit ca… un pahar de apa. Dar la fel se intampla si cu muraturile. Nu degeaba bunicile aveau grija sa umple camarile cu borcane umplute ochi cu legume sau fructe puse la murat. Datorita continutului de vitamina C, ele au un rol important in apararea organismului.

O RETETA DE DEMULT
In urma cu 75 de ani, cand gerurile erau geruri, iar zapezile puneau cusme caselor, Constantin Bacalbasa notase o reteta de crap la cuptor, care facea ca zilele de iarna sa treaca mai usor, iar casele sa se incalzeasca in arome de condimente si legume. Grasimea crapului – care nu este nociva, precum cea de porc – promite un aport caloric important la vremuri geroase, dar nu atenteaza la subtirimea taliei…

„Alegeti un crap proaspat de apa curgatoare si, dupa ce l-ati curatat si spalat, asezati-l intr-o cratita de pamant, pe bucati de unt proaspat, framantat cu patrunjel tocat, putina ceapa, putin usturoi, cimbru, foaie de dafin, sare, piper. Acoperiti crapul cu bucati de unt, puneti unt si inauntru, presarati pe el pesmet pisat si puneti la cuptor. Dupa cateva minute de coacere, stropiti-l imbelsugat cu vin alb, iar in spatiul liber presarati laptii sau icrele. Puneti iarasi la cuptor si supravegheati operatia, stropind la intervale cu sosul din tava. In alta parte, prajiti franzele in unt, varati-le sub peste, iar peste tot turnati un pahar de smantana. Mai puneti la cuptor fara sa fiarba si serviti.” (Constantin Bacalbasa- „Dictatura gastronomica- 1501 feluri de mancare”, Editura Cartex 2009)

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *