Bruge spune NU risipei alimentare – rezultatele sunt uimitoare

Introducere

Bruges este unul dintre cele mai active orașe din Europa în lupta contra risipei alimentare. Acest studiu de caz ilustrează călătoria acestui oraș pe calea combaterii risipei alimentare, pornind de la analizarea situației pe plan local, implicarea părților interesate în co-crearea unei strategii de prevenție  și adresarea problemei acolo unde aceasta se resimte cel mai tare: risipa alimentară în domeniul sănătății și în comerțul cu amănuntul.

Context

Când te gândești la Bruge, imaginea care ți se creează în minte este cea a unui oraș pitoresc, străbătut de canale mici, locul în care s-a filmat faimoasa peliculă „In Bruges” și, desigur, delicioasa, ciocolată.

Hadeți să aflăm mai multe și despre  peisajul alimentar, mai puțin cunoscut.  Orașul Bruges este situat în vestul Belgiei și are o populație de 117.000 locuitori, fiind unul dintre cele mai mare orașe ale țării. Este recunoscut în lume pentru centrul său istoric care te îmbie o mulțime de restaurante și hoteluri. Zeebrugge, un sătuc aflat pe coasta Belgiei, administrat de Bruges, este un port important al țării și găzduiește o licitație de pește. Fiind o capitală provincială, orașul Bruges are un număr relativ mare de școli (printre care două școli de gătit), precum și instituții de asistență medicală. Industria agricolă și de procesare a alimentelor este slab dezvoltată din cauza caracteristicilor solului.

Cum a început totul

În 2015, Bruges a decis că este timpul să își dezvolte  o strategie alimentară sustenabilă. Risipa Alimentară a devenit unul dintre cele patru subiecte importante care vor conduce mai târziu la crearea Laboratorului Alimentar Bruges (Bruges Food Lab).  Într-adevăr, Laboratorul Alimentar Bruges și Mieke Hoste, alderman al mediului în orașul Bruges, au fost liderii vizionari ai acțiunilor legate de risipa alimentară. Mieke Hoste explică motivul tranziției către Zero Risipă Alimentară (Zero Food Waste): „Pentru departamentul nostru, este un subiect foarte important, deoarece reducerea deșeurilor alimentare este o modalitate excelentă de reducere a emisiilor de CO2. Totodată, joacă un rol important în atingerea obiectivelor climatice.” În studiul Drawton, reducerea risipei alimentare a fost menționată pe locul 3 în topul cel mai eficiente soluții pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, înaintea chiar a fermelor solare și a dietelor pe bază de plante.

În afară de obiectivul vizând reducerea emisiilor de CO2, Mieke consideră că  problema „risipei alimentare” este un subiect ușor și distractiv de adresat. “Comunitatea locală apreciază că Bruges prioritizează problema risipei alimentare. Suntem deseori întrebați ce anume face orașul pentru a stopa risipirea hranei. Câteodată see întâmplă să fim contactați de anumiți localnici pe motiv că au o producție prea mare de dovlecei și vor să se asigure că vor fi consumați de cineva și nu vor ajunge la gunoi. Acest lucru ar fi fost imposibil în urmă cu 6 ani. Astăzi, îi ajutăm pe acești cetățeni să ia legătura cu organizațiile relevante din laboratorul de Alimente Bruges. „

Diagnosticarea risipei alimentare: un apel de conștientizare

Fiind parte integrantă a proiectului european “Dezvoltă Alimente pentru orașe inteligente”  Bruges a primit finanțare pentru a-și crea o strategie alimentară urban. Mieke Hoste precizează: La începutul proiectului nu ne-am gândit să includem și risipa alimentară. Însă când am auzit cifrele și statisticile existente, într-o întâlnire cu Tristram Stuart (autor, influencer și pionier în domeniul răspândirii conștientizării despre Risipa Alimentară), ne-am hotărât să facem ceva în această privință. Statisticile mondiale estimează că o treime din toate alimentele de pe glob ajunge la gunoi. Astfel, nu doar hrana este irosită, ci și munca fermierilor, îngrășămintele, pesticidele și combustibilii fosili folosiți atât în faza de cultivare, cât și în transportul acestor produse și în depozitarea lor. FAO a calculat că risipa alimentară este responsabilă de nu mai puțin de 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Pentru Bruge a fost crucială determinarea cantității de hrană care ajunge la gunoi. Înainte de a-și formula strategia alimentară, Bruge a întocmit o analiză SWOT pentru a trece în revistă cele mai mari dificultăți în lupta contra risipei alimentare, care era principalul obstacol în calea creării unui lanț alimentar sustenabil. Abia recent, însă, au fost publicate cifrele care arată cât de mare a fost în realitate problema risipei alimentare în Bruge. Mieke Hoste explică: „Vannessa Aneca, studentă din Bruges, a efectuat o cercetare privind deșeurile alimentare în supermarketuri. Ea a constatat că nu mai puțin de 750.000 de alimente comestibile (sau 15.000 kg pe săptămână) au fost irosite de către comercianții cu amănuntul din Bruges, în fiecare an. Reducerea cu numai 20% a acestei cantități ar economisi tot atât CO2 cât2,540 de cazane solare.

Din punct de vedere financiar, costurile pentru prevenția risipei alimentare sunt aproape egale cu cele pentru amplasarea panourilor solare. Un studiu recent confirmă beneficiile financiare. Reducerea risipei alimentare are o rentabilitate uriașă pentru investițiile în orașe. Pentru fiecare euro investit în reducerea deșeurilor alimentare, orașul economisește 8 euro.

Cu ajutorul Calculatorului de deșeuri alimentare FoodWIN, orașul Bruges a reușit să obțină o estimare precisă a alimentelor risipite la nivelul întregului oraș. Această măsurătoare a arătat că restaurantele, cetățenii, activitățile comerciale cu amănuntul și sistemul de sănătate sunt responsabile de marea parte a risipei alimentare din oraș. Mieke continuă „Numerele sunt uriașe! După ce le-am văzut, reducerea risipei alimentare a devenit un obiectiv și mai important pentru noi. Trebuia să facem ceva!

Cocrearea unei strategii pentru combaterea risipei alimentare

Încă de la demararea sa, inițiativa privind crearea unei strategii împotriva Risipei Alimentare s-a bucurat de sprijinul societății civile. Un sprijin considerabil a fost oferit de FoodWIN și Coduco, care s-au implicat în co-crearea strategiei. Mieke Hoste a afirmat că:Abordarea participativă a făcut toată diferența. Nu mai lucrăm top-down, ci vrem să implicăm din ce în ce mai mult cetățenii. Creștem astfel nivelul de conștientizare, oamenii încep să își dorească schimbarea, iar împreună o putem face posibilă.”

Orașul împreună cu factorii de decizie de la nivel local, au pus bazele Laboratorului de Alimente Bruges: un consiliu local pentru alimentație sustenabilă, formată din mai mulți stakeholderi.  Mieke Hoste subliniază importanța fiecăruia dintre acești stakeholderi. Există destule organizații importante în Bruges care tratează problema risipei alimentare. Kaba, spre exemplu, este un magazin social care redistribuie surprusul de alimente; Seopcafeeste o organizație care gătește folosind alimentele care reprezintă un surplus alimentar pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestei probleme;Soboeste un restaurant care angajează perosoane nevoiașe și folosește alimentele pe care nimeni nu le vrea. Fără aceștia, activitățile pentru prevenirea risipei alimentare ar fi cu mult mai puține.

Laboratorul de alimente și orașul Bruges au organizat o zi de campanie de tip crowdfunding  pentru a modela stratedia alimentară urbană. Strategia a adresat risipa alimentară prin următoarele obiective:

  1.    Redistribuirea surplusului alimentar de către producătorii sau distribuitorii care rămân cu un excedent alimentar semnificativ (licitație de pește, școli, bucătării industriale, organizatori de evenimente).
  2.    Reducerea risipei alimentare în cadrul la organizațiilor publice.

Pentru implementarea acestei strategii, Laboratorul Alimentar a obținut finanțare prin crowdsourcing pentru 75 de idei, dintre care o mare  parte a fost deja implementată.

FoodWIN a co-facilitat Laboratorul Alimentar de la începurile sale până la sfârșitul anului 2017. Joris Depouillon de la FoodWIN a precizat că: „Laboratorul Alimentar din Bruges a funcționat în ultimii ani ca un grup de lucru pentru combaterea risipei alimentare.” Unii membri ai Laboratorului și-au asumat provocarea de a reduce risipa hranei în organizațiile din care fac parte. Alte organizații și-au arătat deasemenea susținerea față de activitățile inițiate de Laboratorul Alimentar sau de către administrația orașului.

Bruges în acțiune!

Reducerea risipei alimentare în cadrul licitației de pește a orașului

Bruges are un port și o licitație de pește. În anul 2015, 179 de tone de pește comercializat nu au fost vândute și au fost transformate în produse furajere. Acești pești sunt, de obicei, specii necunoscute și mai puțin populare. Maarten Dubois (reprezentantul licitatiei de pește de la Bruges Food Lab) și echipa sa au luat trei acțiuni. În primul rând, a fost creat un magazin online de pește și au fost promovați peștii mai puțin populari. În al doilea rând, licitația a început o colaborare cu școala de gătit Ter Groene Poorte. Școala folosește acum numai peștele din surplus pentru a-și instrui studenții. În cele din urmă, a fost creat un burger pe bază de pește numit „Pretty Girl”, realizat din pești mai puțin populari, care ar fi ajuns altfel să se irosească. Burgerul este servit în spitale, școli și în alte instituții publice.

Laboratorul Alimentar a preluat rolul de consiliu de administrație al licitației de pește, susținându-o în dezvoltarea proiectelor. Licitația de pește a fost susținută financiar de două ori până acum, de către Laboratorul alimentar și de orașul Bruges, printr-o subvenție pentru realizarea proiectelor sale.

Un manual despre hrana sustenabilă, pentru organizatorii de evenimente

În 2016, Laboratorul Alimentar Bruges a co-creat un manual pentru hrană sustenabilă, destinat evenimentelor. Manualul oferă sugestii și trucuri privind utilizarea alimentelor locale, sezoniere, fairtrade, vegetariene și ecologice la evenimentele organizate în Bruges. Manualul acoperă și prevenția risipei alimentare, oferind sugestii pentru utilizarea surplusului alimentar. Organizatorii de evenimente întocmesc liste cu participanți în vederea estimării cantității de mâncare necesare. Surplusul alimentar care le rămâne poate fi donat unor organizații caritabile locale care oferă hrană persoanelor nevoiașe.

În 2017, Colegiul din Bruges, format din Primarul orașului și Bătrânii din Bruges a aprobat manualul ca fiind ghidul aplicabil tuturor evenimentelor organizate de către administrația orașului. Pentru Laboratorul de Alimente Bruges, aceasta a fost o mare realizare. Bruges a devenit astfel primul oraș din Belgia care își asumă angajamentul de a folosi doar alimente durabile la evenimente. Recomandările cuprinse în manual s-au dovedit a fi foarte utile întrucât sunt foarte clare. Pe lângă aceste linii directoare, orașul a mai organizat și niște ateliere de lucru pentru funcționarii publici, în scopul răspândirii acestor reguli, pentru o implementare fără dificultăți.

Hrănirea celor 500 și festivalul alimentației sustenabile

În mai 2016, primăria orașului și Laboratorul Alimentar Bruges au organizat prima ediție a (H) eerlijk Brugge (Deliciosul Bruges, în română), un festival anual despre alimentarea sustenabilă.

Festivalul își propune să crească gradul de conștientizare asupra alimentației durabile și să promoveze activitatea organizațiilor de profil. În 2016, accentul a fost pus pe risipa alimentară. Pentru lansarea strategiei alimentare oficiale, Primăria orașului Bruges, în colaborare cu Laboratorul Alimentar au organizat programul „Hrănirea celor 5000”: 5000 de mese au fost pregătite în întregime din alimentele care urmau să fie aruncate

Deși provocarea asumată a fost foarte mare, datorită dimensiunii festivalului, cu ajutorul FoodWIN și CODUCO, evenimentul a fost organizat cu succes. La organizarea sa au participat și  Kaba (magazin de băuturi sociale), Soepcafe și SOBO (restaurantul social). Aceste colaborări au asigurat un surplus alimentar suficient pentru pregătirea a 5000 de porții de mâncare. În plus, orașul a lucrat cu un bucătar celebru și cu chocolatier pentru a crea rețetele și a pregăti mâncarea. Școala de gătit Spermalie a fost deasemenea indispensabilă pentru tăierea legumelor și răcirea hranei.

Toate organizațiile implicate au ajutat la promovarea evenimentului prin intermediul membrilor și clienților fideli. Teama cea mai mare a fost că o parte din mâncare va rămâne neconsumată și va trebui aruncată, însă toate cele 5000 de porții au fost mâncate. „Nu voi uita niciodată cum oamenii așteptau la rând să își primească porția de hrană”, a adăugat Mieke Hoste.

Evenimentul a fost organizat anual și a avut un impact major asupra orașului. În 2018 a avut loc cea de-a treia ediție. Odată cu creșterea numărului de vizitatori cu fiecare ediție a festivalului, a crescut și interesul pentru problema alimentației durabile, chiar și în afara orașului Bruges, conform relatărilor Consiliului. Până la urmă, festivalul rămâne un eveniment familial interactiv în care oamenii pot gusta hrană sustenabilă și pot câștiga premii interesante, precum semințele organice.

Îndrăznește să îți pese (de sănătatea ta)

În 2017, Bruges a început să-și concentreze eforturile pentru a ajuta anumite sectoare să reducă risipa alimentară. Primul grup țintă a fost sistemul de asistență medicală. Implicarea conducerii orașului a fost un factor-cheie pentru spitale, ajutându-le să-și formuleze un plan de reducere a risipei alimentare. Totodată, spitalele au obținut finanțare de la OVAM (agenția deșeurilor din Flamanda) pentru a sprijini munca organizațiile de sănătate în lupta pentru stoparea risipei alimentare din Bruges.  Implicarea FoodWIN în proiect a fost, de asemenea, fundamentală pentru implementarea cu succes a proiectului ”

Proiectul a ajutat două spitale, un casă de bătrâni și o bucătărie industrială pentru centrele rezidențiale de într-ajutorare. Aceste instituții au trecut prin următoarele etape:

– măsurarea cantității de alimente care se pierde

– Crearea unui plan de acțiune

– Testarea soluțiilor la scară mică

– Măsurarea impactului

– Implementarea soluțiilor la scală mare

La implementarea proiectului au ajutat numeroase asistente, directori și ajutoare de bucătărie, iar uneori au întins o mână de ajutor chiar și unii pacienți.

Mieke Hoste rememorează pașii parcursi: “ Am fost norocoși să folosim cu atâta succes abordarea participativă. Oamenii vizați, beneficiarii dețin toate informațiile despre problemă. Am obervat că un element esențial a fost comunicarea dintre instituțiile beneficiare și facilitatorii proiectului. Spre exemplu, într-o centru asistentele s-au plâns că fripturile erau prea prăjite, fapt care i-a surprins pe bucătarii care au depus foarte mult efort pentru a pregăti fripturile exact ca la carte. Însă asistentele nu aveau timp să servească mâncarea la numai 20 de minite de la preparare. Așa că împreună au dezvoltat un sistem care să le permită servirea meselor imediat după preparare.

Atât spitalele cât și centrele pentru bătrâni risipeau între 25 și 40% din alimentele pe care le cumpărau, în valoare de 25.000 euro anual.  În cazul spitalelor, valoarea hranei risipite se ridica la o sumă de 170.000 euro pe an. Dacă aplicăm aceste sume în contextul macro și realizăm niște calcule la nivel de oraș, estimările s-ar ridica la 318 tone de alimente irosite în fiecare an (doar mâncare gătită), ceea ce înseamnă 1.017 tone de CO2 emise în atmosferă.

Drept răspuns, centrele participante în proiect și-au schimbat modul de comuncare cu beneficiarii, au redus porțiile și au încercat să adapteze oferta de alimente la cereree. Aceste eforturi au fost încununate de succes: una dintre organizațiile participante a redus risipa de alimente cu 43%!

După ce a ajutat aceste patru centre să își reducă cantitatea de risipă alimentară, un manual a fost elaborat pentru a servi celorlalte centrelor medicale în lupta contra risipei hranei. Întregul priect a primit premiul pentru activitatea de combatere a risipei alimentareîn cadrul conferinței intitulate Pactul privind politica alimentară urbană, în Milano, 2017.

Reducerea risipei alimentare în vânzări

Supermarketurile din Bruges risipesc anual o cantitate etstimată de  750.000 kg de alimente. Mieke Hoste explică: Supermarketurile, cofetăriile și magazinele mici din cartiere sunt următoarele pe lista noastră. Vrem să ajutăm aceste magazine să îi reducă risipa de alimente cât mai mult posibil. Până la urmă, ajutându-i pe ei, ne ajutăm întreaga economie locală Din acest punct de vedere suntem bucuroși să anunțăm lansarea unei noi inițiative în Bruges: Prea Bun ca să Fie Aruncat (To good to go), dând posibilitatea magazinelor să își vândă produsele rămase la prețuri mult reduse, în preajma orei de închidere.

Mai mult decât atât, orașul își propune lansarea unei platforme logistice pentru redistribuirea surplusului de alimente către centre caritabile. Cu ajutorul acestei platforme, un serviciu logisic de biciclete și automobile vor scana orașul pentru recuperarea surplusului alimentar, pe care îl vor redistribui către cei care au nevoie de el. De cele mai multe ori, aceste centre de într-ajutorare nu au ele însele capacitatea de a colecta aceste alimente. Mieke Hoste precizează: În acest moment există trei organizații în Laboratorul Alimentar care colectează surplusul de alimente din Bruges. Împreună, ei reușesc să salveze aproximativ 10% din acest surplus. Nu este deajuns însă. Vrem să ne asigurăm că putem salva cât mai mult posibil din hrana disponibilă.

Care este următorul pas?

Ultimii trei ani au fost interesanți și importanți pentru Bruges. Mieke Hoste reflectă asupra factorilor care i-au asigurat succesul: Reunirea tuturor părților interesate din sectorul alimentar în Laborator a fost crucială.”Aceste organizații se cunosc acum și colaborează între ele. Influența și sprijinul lor au fost esențiale pentru crearea strategiei pentru o alimentație durabilă și a manualului pentru evenimente. Datorită lor, toate departamentele administrației locale lucrează acum într-un cadru alimentar sustenabil. „

Bruges și-a construit acum temelia pentru a deveni un oraș Zero Waste, chiar dacă mai este mult de muncă.” Potrivit estimărilor FoodWIN, am învățat că cetățenii persoane fizice și restaurantele au cel mai mare impact asupra risipei alimentare din oraș. Acestea sunt următoarele noastre direcții de acțiune. “ spune Mieke Hoste.

Credite

FoodWIN este o Rețea inovatoare care sprijină orașele europene în lupta contra risipei alimentare.

E-mail : [email protected]

Alderman al orașului Bruges, responsabil cu mediul, asociațiile socio-culturale, organizațiile de turism, centrul cultural și pentru bunăstarea animalelor și biblioteca.

E-mail : [email protected]

Zero Waste Europa e o rețea de comunități, lideri locali și companii, experți și influenceri, care lucrează împreună pentru combaterea risipei de orice fel în societate. Noi oferim comunităților locale oportunitatea și condițiile propice pentru a-și regândi relația cu resursele, și a-și dezvolta un mod de viață cu obiceiuri de consum inteligente, sustenabile, în acord cu principiile economiei circulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *