Echipa României este campioană mondială la proba de Comunicare, a treia probă din cadrul Solar Decathlon. Competiția internațională de case solare are loc în această perioadă în Dubai. România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Estul Mijlociu.
Proba Comunicare evaluează capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (durabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.
„Este foarte important ca echipele să comunice despre sustenabilitate, sponsori şi competiţie. Am urmărit mesajele cheie, informaţia comunicată, dar mai important, logica din spate.”, au spus juraţii.
Premiul vine ca un rezultat al eforturilor extraordinare EFdeN şi energiaTa din ultimii 6 ani şi de a face Sustenabilitatea şi schimbările climatice un subiect de discuţie în România și prosumatorii o realitate.
Unul dintre obiectivele echipei EFdeN este de a contribui la reducerea încălzirii globale. Raportul realizat de United Nations, privind obiectivele de dezvoltarea durabilă din 2018 arată că schimbările climatice sunt unul dintre factorii care au contribuit la creșterea numărului de persoane care se confruntă cu foamea și deplasarea forțată, precum și reducerea progresului către accesul universal la serviciile de bază de apă și salubritate, iar în condiţiile de astăzi, reducerea încălzirii globale cu 2 grade Celsius până în 2020, nu este posibilă.
Proba Comunicare este a treia dintre cele 10, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate prin performanţa prototipului pe parcursul a 10 zile. Au mai rămas doar 3 probe jurizate:
- La proba de Inovație, juriul va lua în considerare gradul de inovație al casei, al sistemelor și componentelor sale, concentrându-se pe modificările revoluționare, plus contribuția la îmbunătățirea performanței și eficienței casei.
- La proba de Eficiență energetică, jurații vor analiza funcționalitatea și eficiența designului casei, ale sistemelor și componentelor din ea, plus contribuția lor la reducerea consumului de energie.
- La proba de Arhitectură, se va evalua coerența designului, flexibilitatea spațiului, inovația, integrarea tehnologiilor în arhitectură și încorporarea strategiilor bioclimatice pentru Orientul Mijlociu.
Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Estul Mijlociu. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai, toate cele 15 case putând fi vizitate de cei interesați. Casa EFdeN Signature a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie.
În perioada 18 – 28 noiembrie, cele 15 echipe finaliste vor concura în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate reprezintă 40% din punctajul final al competiţiei şi presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalitate, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti din fiecare domeniu. De asemenea, casele pot fi vizitate zilnic, pe situl competiţiei, prin înregistrare pe website-ul competiţiei.